Ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup nelze vysvětlit

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Svým humorem a inteligencí mě upoutal tento článek komentátora německého Der Spiegelu v deníku Guardian. Jeho hlavní postřeh, uvedený zde v titulku platí přece tak přesně i pro Českou republiku, poznamenává Jan Čulík.

Když jsem se nedávno posmíval chaosu brexitu v týdeníku Der Spiegel, dostal jsem spoustu mailů, že to není fér, píše v deníku Guardian komentátor Der Spiegelu Jan Fleischhauer. Jednou kritikou bylo, že jen Angličané hlasovali pro odchod z EU, takže nešlo o britské rozhodnutí. Zadruhé, londýnská vláda prý nezastupuje správně uvažující lidi, kteří chtějí zůstat blízko Evropské unii.

K tomu mohu říci jen toto: lituji, přátelé, ale ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup se jaksi nedá vysvětlit. My Němci jsme se pokusili o tento pěkný trik sami už několikrát. Bohužel, v demokracii, jakákoliv vláda, která se dostala k moci nikoliv pučem, ale svobodnými volbami, je považována za vyjádření vůle lidu. Proto mluvíme o zastupitelské demokracii.

 

Téměř všichni, kdy v tomto dobrodružství rozhodují, patří, jak se zdá k britskému establishmentu, což znamená, že navštěvovali šokujícím způsobem drahou soukromou školu a dokončili svá studia v Cambridgi nebo v Oxford. Co je to proboha v těch školách učí? Určitě to není kvalifikace, která by je připravila pro reálný svět. Anebo byste skutečně důvěřovali manažerovi, který se pravidelně dostavuje na jednání v takovém zmatku, že musejí být vždycky po několika minutách přerušena?

Ať se podíváte kamkoliv, všude vidíte komiky.

Před čtrnácti dny měla Theresa Mayová šanci prezentovat své nápady pro spořádaný odchod z EU šéfům států evropské sedmadvacítky. Uvedla je do naprostého zmatku, pak se během večeře snažili pochopit, co měla na mysli. Angela Merkelová se vyjádřila, že nerozuměla tomu, co Mayová říká, ale že požádá hlavního vyjednavače EU pro Brexit Michela Barniera, aby jí to vysvětlil. To jsem si nevymyslel, informoval o tom Bloomberg.

Nevýhodou toho, když jste inteligentní, je, že to bolí, když se chováte jako blbci. Hlupák takovou bolest necítí, protože ten nemusí předstírat. Pro národ tento problém začíná, když dosáhne úroveň idiocie na vrcholu příliš vysoké míry, protože chytřejší lidé hodili ručník do ringu. To je většinou ten okamžik, kdy úpadek začíná být nevyhnutelný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8660

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018