Trumpovi Republikáni ztratili Sněmovnu reprezentantů

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Demokratická strana USA přebírá kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, což pro Donalda Trumpa znamená výrazný neúspěch. Tím že poprvé po osmi letech ovládli dolní komoru Kongresu získali Demokraté možnost omezovat prezidentovu agendu, také prostřednictvím financování.


Republikáni ovšem posílili svou kontrolu nad Senátem.

Úterní volby byly považovány za referendum o polarizujícím prezidentovi, ačkoliv až do roku 2020 nebude usilovat o znovuzvolení.

Výrazně uspěly uchazečky o post zákonodárkyň. Demokraté využili energii liberálního antitrumpovského odporu k solidním celostátním ziskům poprvé od doby, kdy Trump v roce 2016 nastoupil do funkce.

Zpravodajská síť CBS předpovídá, že Demokraté získají 23 křesel, která potřebují ke kontrole dolní komory. Američané volili 435 členů Sněmovny reprezentantů.

Demokraté získávají možnost zahájit vyšetřování Trumpových afér týkajících se administrativy i soukromého byznysu, od daňových vratek až po potenciální střet zájmů.

Mohou také účinněji blokovat prezidentovy legislativní plány a fakticky již pohřbili plán na vybudování zdi kolem mexické hranice.

Demokratky Ilhan Olmarová a Rashida Tlaibová se v Minnesotě a Michiganu staly prvními muslimskými kongresmankami.

Demokratky Sharice Davidsová a Debra Haalandová z Nového Mexika se stávají prvními indiánkami zvolenými do Kongresu.

Ayanna Pressleyová je první černou kongresmankou zvolenou za stát Massachusetts.

Naproti tomu Republikáni posilují svou minimální většinu v Senátu, když získali tři křesla obhajujících Demokratů. Disponují nyní většinou 54:46. Čtvrtý Demokrat, Bill Nelson z Floridy, zřejmě také neobhájí.

Podle exit polls pro CBS se Trumpovi nepodařilo udělat hlavní téma voleb z "invaze migrantů" a voliči se především soustředili na zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8570

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018