OSN: Čína musí uzavřít internační tábory pro muslimy

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Rada OSN pro lidská práva kritizuje zhoršování lidskoprávní situace v Číně, píše Samuel Osborne. Západní státy včetně USA, Francie a Německa vyzvaly Peking, aby uzavřel internační tábory, o nichž aktivisté tvrdí, že vězní až milión Ujgurů a dalších muslimů.


Čína nicméně západní kritiku odmítá jako "vážně vzdálenou od faktů".

"Nepřijmeme politicky motivovaná obvinění od několika zemí, které jsou postiženy zkreslením," prohlásil náměstek čínského ministra zahraničí Le Jü-čcheng v Radě OSN pro lidská práva.

Během debaty na ženevském fóru věnované údajnému porušování práv v každé z členských zemí jednou za pět let Peking prohlásil, že chrání svobody 55 menšin.

Čína tvrdí, že oblast Sin-ťiangu obývaná muslimskými Ujgury čelí hrozbě islamistických militantů a separatistů. Odmítá všechna obvinění ze špatného zacházení a popírá masové věznění, ačkoliv čínští představitelé tvrdí, že někteří občané byli odesláni na práce.

Západní země se jedna po druhé vyslovují proti tomu, co označují za zhoršování lidskoprávní situace v Číně, zejména kvůli zacházení s muslimy v Sin-ťiangu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8602

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018