Vzpomínky a zážitky z migrace

9. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

"Jakmile se lidstvo obejme, nebudou už žádní uprchlíci. Lidi si uvědomí, že druzí jsou taky lidi a jsou stejní jako oni."

Občané bývalé Jugoslávie jsou vůči uprchlíkům vstřícní, neboť sami zažili, co to znamená být uprchlíkem

Dr. Mirna Šolić is introducing a BAFTA winner: the screening of the film "Through your Eyes" by Samir Mehanović. The director escaped the war in Bosnia in the 1990s and received asylum in the UK. In his extremely moving film, he is comparing his experience of a refugee to the experience of today's refugees escaping from murder and destruction in Syria. The Syrian refugees repeatedly say that their home in Syria was the best, but that they were driven out by violence. The only thing they want is to live in peace. The screening was a part of our event "Memories and Experiences of Migration: The Balkans and Beyond".

Dr. Mirna Šolić včera na Glasgow University, když uváděla film Samira Mehanoviće "Through your Eyes", "Vašima očima", který získal cenu britské filmové akademie BAFTA. Mehanović uprchl před vražděním v Bosně během jugoslávských válek začátkem devadesátých let a dostal azyl v Británii. Ve svém nesmírně dojemném filmu "Vašima očima" srovnává svou zkušenost uprchlíka se zkušeností dnešních uprchlíků ze Sýrie. Ti ve filmu opakovaně zdůrazňují, že život v jejich vlasti byl nejlepší, jenže z ní byli vyhnáni vražděním Asadova režimu a válkou. Jediné, co chtějí, je žít v pokoji a v míru, mít práci, rodinu a byt. Promítání a diskuse s režisérem byly součástí naší akce Memories and Experiences of Migration: The Balkans and Beyond (Vzpomínky a zážitky z migrace: Balkán a dál)



0
Vytisknout
8535

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018