Trump vyhodil svého ministra spravedlnosti s cílem zablokovat vyšetřování svých zločinů

7. 11. 2018

čas čtení 4 minuty

Toto je Trumpův razantní útok proti samotným kořenům americké demokracie

Robert Reich: Sessionse vyhodil, protože Trump chce vyhodit Muellera a potlačit jeho vyšetřování, než se k němu dostane demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Upozornění pro demokraty ve Sněmovně: Převezměte rychle veškerou dokumentaci Muellerova vyšetřování. TEĎ. Upozornění Muellerovi: Dejte jim to. TEĎ.



Okamžitě po včerejších amerických parlamentních volbách, v nichž trumpovští republikáni výrazně posílili svou moc v Senátu, donutil nyní Donald Trump svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse k rezignaci. Sessionse nenáviděl, ironizoval a umenšoval od doby, kdy se Sessions - správně - vyloučil z jakéhokoliv ovlivňování vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016 mimořádným vyšetřovatelem Robertem Muellerem.

Cílem Trumpova manévru je zlikvidovat samostatnost amerického ministerstva spravedlnosti a plně ho podřídit své moci, zakázat jakékoliv vyšetřování Trumpových zločinů.

Trump si mohl tento dramatický a nesmírně závažný krok - hrubě ohrožující americkou demokracii - nyní dovolit, protože budoucí nominant do funkce ministra spravedlnosti, který bude Trumpovi žrát z ruky, bude potvrzen americkým Senátem, v němž je nyní mnoho trumpovských extremistů, kteří mu budou také žrát z ruky.

Podle pozorovatelů je to nesmírně závažný krok, který znamená konec nezávislého soudnictví a začátek konce americké demokracie.

Nový Trumpův prozatímní ministr spravedlnosti Matthew Whitaker se před časem vyjádřil, že vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb, které vede Robert Mueller, "zachází příliš daleko".  

Nový předseda výboru pro soudnictví ve Sněmovně reprezentantů, demokrati Jerry Nadler, hned  vznesl nejzávažnější otázku okamžiku: "Proč prezident udělal tuto změnu a kdo dohlíží na vyšetřování, které provádí mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller? Američané musejí okamžitě dostat odpověď na otázku, jaký byl důvod donutit Jeffa Sessionse k rezignaci."


Eric Holder, Obamův ministr spravedlnosti, také varuje před závažnými dopady tohoto Trumpova rozhodnutí:

"Kdokoliv se pokusí zasahovat do Muellerova vyšetřování, anebo ho blokovat, musí být pohnán k odpovědnosti. To je nepřekročitelná hranice. Jsme státem, v němž platí zákony a normy a ty nesmějí podléhat činům prováděným ve prospěch zájmu jediného muže."


Čelný ústavní právník  Laurence Tribe varuje, že je v Americe nyní vážně ohrožena zákonnost:

"Matt Whittaker chce omezit Muellerovy pravomoci už dávno. Po Sessionsově odchodu se Whittaker stává Muellerovým šéfem okamžitě. To by mohlo znamenat likvidaci vyšetřování kriminálního prezidenta, kterou nařídil sám kriminální prezident. To je trestný čin, po němž by měl následovat impeachment, spáchaný však za okolností, kdy k odstranění prezidenta nedojde."

* * *

Podle reportérky Channel 4 News Kylie Morris vstupujeme nyní do velmi nebezpečné éry, protože do Senátu se dostali noví, fundamentalističtí stoupenci Donalda Trumpa a ti ho budou podporovat v jeho extremistické zahraniční politice. Není vyloučeno, že by z toho mohly vzniknout vážné mezinárodní konflikty. 

0
Vytisknout
7085

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018