Průzkum: Maďaři jsou frustrovaní a stažení do sebe

9. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Dvouletá zpráva o stavu maďarské společnosti přináší neradostná zjištění, informoval list Szeretlek Magyarország. Dokument sleduje situaci žen a mužů, vzorce emigrace a údaje vzdělávacího systému. Letošní zpráva se zvlášť zaměřila na sociální strukturu, chudobu a nerovnost ve srovnání s údaji z jiných států EU, píše Dávid Péter.


Podle zprávy tvoří Maďaři do sebe staženou, rigidní a frustrovanou společnost. Autoři sledují propad maďarského vzdělávacího systému v mezinárodním srovnání. Zajímavé jsou výsledky testu PISA (Programme for International Student Assessment): Maďarsko na počátku tisíciletí stagnovalo, ale od roku 2015 se výsledky stále zhoršují.

Maďarští studenti dosahují podprůměrných výsledků. Podle jednoho z autorů zprávy, Istvána Györgyho Tótha, hraje klíčovou roli školní systém. Kvůli němu ztrácejí motivaci studovat mladí i dospělí, jichž v roce 2002 studovalo 18 %, ale dnes již jen 11,4 %.

Tamás Kolosi, jeden z autorů zprávy, upozorňuje, že jedině celoživotní vzdělávání umožňuje nepropadnout v procesu sociálního výběru. Avšak politická třída schopná ovlivnit širokou veřejnost studium podceňuje.

Maďarský vzdělávací systém je plně ve vleku každodenních potřeb trhu práce. Politici si přejí, aby na trh přišli kvalifikovaní dělníci, ale problémy neřeší. Podle Tótha všechny údaje nasvědčují tomu, že Maďarsko potřebuje lidský kapitál na trvale vysoké úrovni. To nutně neznamená vysoký podíl vzdělaných, ale spíše lidi s flexibilnějším věděním schopné adaptovat se na různé požadavky.

Rozvoj Maďarska je mnohem pomalejší než rakouský, ale lépe si vedou i Polsko a Rumunsko. Během deseti let by Maďarsko mohlo dosáhnout úrovně Portugalska.

Nejbohatších 10-20 % Maďarů je odděleno od zbytku společnosti. Ačkoliv sociální nerovnost není zvlášť vysoká, šance na sociální mobilitu jsou malé. Vyšší třída je zcela separována: Je těžké se do ní dostat, ale také je pak nesnadné spadnout dolů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8812

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018