Bílý dům odebral akreditaci reportéru CNN Jimu Acostovi

8. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Po útoku Donalda Trumpa na Jima Acostu, reportéra televize CNN, který si dovolil Trumpovi na včerejší tiskové konferenci položit dvě  otázky na tělo, na což Trump reagoval agresivně, odebral Acostovi Bílý dům jeho akreditaci.

Acosta je dlouho ostrým krtikem Bílého domu. Televize CNN je terčem intenzivního hněvu Trumpovy vlády. Trump ji systemativcky a lživě   obviňuje z šíření "fake news", čímž záměrně ochromuje důvěru veřejnosti ve sdělovací prostředky.

Na středeční tiskové konferenci se Acosta pokusil zpochybnit Trumpovo vyvolávání strachu z tzv. "karavany" migrantů" v Mexiku, kterou Trump charakterizoval jako "invazi", přestože je stovky kilometrů od americké hranice. Pokusil se mu také dát otázku ohledně Muellerova vyšetřování, avšak Trump ho nepustil ke slovu a nařídil, aby mu byl odebrán mikrofon. Acosta mikrofon hned nepředal přítomné asistentce a  stal se na sociálních sítích okamžitě terčem útoků tisíců Trumpových stoupenců, že se proti ní dopustil "fyzického útoku".


Acosta: Toto je lež:

Sarah Sanders: Prezident Trump věří ve svobodný tisk a očekává a vítá tvrdé otázky proti sobě i jeho vládě. Nikdy však nebudeme tolerovat reportéra, který začne sahat na mladou ženu, která se jen snaží dělat svou práci jako asistentka v Bílém domě...

CNN vydala tiskové prohlášení: "Bílý dúm dnes večer oznámil, že odebral tiskovou akreditaci hlavnímu korespondentu CNN pro Bílý dům Jimu Acostovi. Učinil to odvetou za jeho otázky na tělo na dnešní tiskové konferenci. Ve vysvětlení tohoto kroku tisková mluvčí Sarah Sanders lhala. Zveřejnila podvodná obvinění a citovala incident, k němuž nedošlo. Toto bezprecedentní rozhodnutí je hrozbou naší demorkacii a naše země si zaslouží lepší chování. Jim Acosta má naši plnou podporu."



Podrobnosti v angličtině ZDE
 

K tomu: Trump sprostě zaútočil na reportéra CNN

 


0
Vytisknout
8298

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018