Trumpův útok na reportéra CNN znamená větší ohrožení pro novináře na celém světě

9. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Na té nejzákladnější rovině zřejmě platí, že americký prezident neakceptuje roli novinářů jako těch, kdo volají politiky k odpovědnosti, píše Will Gore. Trump na výbušné tiskové konferenci čelil reportérovi Jimu Acostovi kvůli použití výrazu "invaze" v souvislosti s karavanou migrantů směřující k jižní hranici USA. Novinář se dotázal prezidenta, zda jeho označení "démonizuje imigranty".


Trump reagoval návrhem, že pokud by Acosta dělal svou práci lépe, CNN by měla vyšší rating, načež oznámil: "OK, to stačilo". Poté se asistentka Bílého domu pokusila sebrat Acostovi mikrofon.

Později Acosta zjistil, že je obviněn ze "sahání" na asistentku a byla mu odebrána novinářská legitimace.

Příznivci a oponenti prezidenta strávili následující hodiny debatami o tom, zda Acosta osahával asistentku - přičemž pokud jde o mě, myslím, že si jí ani nevšiml, dokud se mu nesnažila vzít mikrofon. Z toho důvodu se tvrzení Bílého domu zdá nepodložené.

Avšak v každém případě je samotná otázka, zda se Acostova ruka dotkla ruky asistentky, poněkud vedlejší. To co střet s prezidentem a co po něm následovalo prokázal je prostě fakt, že Trumpův vztah k médiím se nezlepšuje.

Na té nejzákladnější úrovni prezident zřejmě neakceptuje, že rolí novináře je volat politika k zodpovědnosti. Ve své nechuti ke kontrole a v zobrazování médií jako nepřátel - a nepřátel lidu - prokázal Trump autoritářský instinkt.

Je dokonce možné, že po volbách jeho střety s médii zesílí, vzhledem k tomu, že výsledek hlasování může donutit Republikány a Demokraty ke spolupráci (pokud mají překonat legislativní zácpu). V tomto scénáři prezident potřebuje veřejného nepřítele - a tuto roli splní pouze "nepřátelská" média.

Mnozí budou na Trumpovu antipatii vůči svobodě tisku hledět s děsem a budou se obávat dlouhodobého dopadu na sociální tkanivo, dokonce na demokracii. Nicméně je důležité zvážit také dopad, jaký to bude mít na žurnalismus jinde ve světě.

Koneckonců svoboda projevu v USA je lépe chráněna než ve většině jiných států světa. Prezident nemůže zabránit tomu, aby o něm lidé psali, natož zrušit média, zavřít novináře, nebo je nechat "zmizet". Avšak může podněcovat režimy, které mají horší reputaci, a které využijí Trumpův příklad jako výmluvu pro vlastní potlačování "falešných zpráv" nebo novinářských "nepřátel lidu".

Ve svém prohlášení k odebrání akreditace Acostovi Bílý dům trval na tom, že "prezident Trump věří ve svobodu tisku". Avšak jeho akce toto tvrzení vyvracejí. A také ohrožují novináře po celém světě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11268

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018