USA: Muslimští kandidáti čelí ve volbách propagandě a dezinformacím

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Aisha Yaqoobová je americká muslimská žena v hidžábu, která kandiduje za Demokraty v 97. obvodu do Sněmovny reprezentantů v Georgii. Pětadvacetiletá dcera přistěhovalců je jednou z 90 muslimských kandidátů ucházejících se o veřejnou funkci. Ale ačkoliv kandiduje rekordní počet muslimů, čelí také zřejmě nejislamofobičtější kampani v historii. Aisha je jednou z těch, kdo se setkávají s takovou nenávistí, zejména na sociálních sítích, píše Rowaida Abdelazizová.


Islamofobní obtěžování však nebylo vždy tak naléhavé. Až poté, co její fotografie a kontakty na sociálních médiích byly publikovány ultrapravicovým webem, začala se projevovat islamofobní nenávist.

Nenávistné komentáře nemají nic společného s postoji Yaqoobové k tématům, k nimž se vyjadřuje; spíše, jak tvrdí, vždy se vztahují k její víře a rasové identitě. Kritici jí posílají "do její země" a obviňují, že přináší šaríu do USA.

Yaqoobová musela "vynaložit spoustu času a spoustu peněz, prostě jen aby zajistila, že lidé vědí, kdo jsem, než jsme vůbec měli šanci začít hovořit o tématech nebo žádat o hlasy".

Využití antimuslimského fanatismu v politických kampaních není nové, ale nový průzkum Information Disorder Lab při Harvard Kennedy School’s Shorenstein Center on Media Politics and Public Policy ukázal, že existují různé nové taktiky pravicových webů a aktivistů využívané k útokům a očerňování muslimských kandidátů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7060

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018