Macron chce "skutečnou evropskou armádu". Bránila by kontinent před Ruskem a USA

7. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý v souvislosti se stým výročím ukončení I. světové války vyzval ke zřízení "skutečné evropské armády". Měla by lépe chránit kontinent před Ruskem a i před USA.


Macron, který prosazuje spojené ozbrojené síly EU od nástupu k moci, tvrdí, že Evropa musí snížit závislost na americké moci, v neposlední řadě poté, co americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení od jaderné dohody z doby studené války.

"Musíme se chránit pokud jde o Čínu, Rusko a dokonce Spojené státy americké," sdělil Macron rádiu Europe 1.

"Když vidím prezidenta Trumpa, jak oznamuje odstoupení od významné odzbrojovací dohody vzniklé po raketové krizi v 80. letech, kdo je hlavní obětí? Evropa a její a bezpečnost," prohlásil francouzský prezident.

"Nebudeme chránit Evropany, dokud se nerozhodneme mít skutečnou evropskou armádu," prohlásil Macron v rozhovoru natočeném v pondělí ve Verdunu severovýchodně od Paříže, v rámci objíždění bývalé západní fronty I. světové války.

Tváří v tvář "Rusku, které stojí na našich hranicích a ukázalo, že může být hrozbou," Macron tvrdí: "Potřebujeme Evropu, která se lépe sama brání, bez toho, aby jen spoléhala na Spojené státy".

EU vloni spustila společný mnohamiliardový obranný fond, který má posloužit k rozvoji evropských vojenských kapacit a posílit strategickou nezávislost kontinentu.

Francie také stojí v čele snah o vytvoření sil devíti států určených k rapidnímu nasazení ve společné vojenské operaci, evakuaci z válečné zóny nebo poskytování pomoci v případě přírodní pohromy.

"Mír v Evropě je vratký," sdělil Macron Europe 1.

"Byli jsme zasaženi pokusy o průnik do kybrnetického prostoru a několika intervencemi do našich demokracií," řekl se zjevným odkazem na Rusko.

Varoval také před "autoritářskými mocnostmi, které se znova objevují a znova vyzbrojují na hranicích Evropy".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9844

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018