Macron "zablokoval" summit Putin-Trump v Paříži

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Informovaný evropský diplomatický zdroj sdělil listu Kommersant důvod, proč selhal pokus uspořádat plnohodnotné jednání ruského a amerického prezidenta v Paříži. Podle jeho slov proti konání rozhovorů vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron, který si nepřeje, aby rusko-americký summit zaclonil akce věnované stému výročí ukončení I. světové války, píšou Jelena Černěnková a Galina Dudinová.


"Zatímco se všichni zabývají otázkou, s čím je spojena změna formátu setkání Putina a Trumpa v Paříži, které oznámili po návštěvě (poradce pro národní bezpečnost) Johna Boltona v Rusku, a přimýšlí si odpovědi ve stylu vysoké politiky, vše se ukázalo být banální: Emmanuel Macron požádal Moskvu a Washington, aby v Paříži neprováděly plnoformátové rozhovory, aby "nezastínily" Elysejským palácem připravené akce a jednání. Přesně tak to také bylo formulováno. Zdálo by se, že v roce 2018 je těžko představitelné, že styl "krále slunce" ještě žije. Ale jak se říká, c'est la vie," prohlásil zdroj.

Na francouzském ministerstvu zahraničí nekomentovali informaci o tom, že jednání neuspěla kvůli pozici francouzských úřadů, jen odpověděli, že "tato dvoustranná otázka již byla komentována v okolí Putina a Trumpa".

Připomeňme, že Vladimir Putin a Donald Trump dorazí do Paříže 11. listopadu. Dříve se očekávalo, na pozadí jubilejních událostí povedou plnohodnotná jednání.

Avšak v pondělí Trump prohlásil, že k summitu zřejmě nedojde.

"V Paříži opravdu nejspíše k podrobné schůzce nedojde. Grafikon mnohostranných událostí věnovaných stému výročí ukončení První světové války, neumožňuje provést taková jednání," prohlásil tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9234

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018