El Niňo je zpět - a přináší hrozbu extrémního počasí

14. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že probíhá klimatický jev El Niňo, což přináší hrozbu častějších tropických cyklónů v Pacifiku, zvýšené srážky a záplavy v částech Ameriky a rostoucí teploty po celém světě.

El Niňo a jeho protějšek La Nina jsou klimatické vzorce, které se vyskytují v Tichém oceánu v průměru každé dva roky až sedm let a mohou ovlivnit počasí po celém světě. V posledních třech letech dominoval chladnější jev La Nina, ale začátek El Niňa přinese vyšší teploty a extrémní povětrnostní podmínky po celém světě.

Naposledy, když byl silný El Niňo v plném proudu v roce 2016, zažil svět svůj nejteplejší rok v historii.

NOAA uvedla, že existuje 56 % šance, že když tento El Niňo dosáhne vrcholu síly - obvykle během zimy na severní polokouli - bude to silná událost, což znamená, že povrchové teploty východního Pacifiku budou nejméně o 1,5 ° C vyšší než obvykle.

"Je příliš brzy na to říci, jak se bude současný příběh El Niňa vyvíjet, ale pokud v roce 2024 uvolní svou plnou sílu, pak je velmi pravděpodobné, že bude překonána další rekordní globální teplota," řekl Richard P.

Globální dopady

Očekává se také nárůst extrémních povětrnostních jevů – od sucha po cyklóny.

Typicky jižní Spojené státy zažívají chladnější a vlhčí počasí, zatímco části USA na západě a Kanada jsou teplejší a sušší.

Tropické cyklóny v Pacifiku získávají na síle, přičemž bouře se často otáčejí směrem ke zranitelným ostrovům.

Některé části Střední a Jižní Ameriky zažívají silné srážky, ačkoli amazonský deštný prales má tendenci trpět suššími podmínkami. A Austrálie trpí extrémním horkem, suchem a požáry buše.

První, kdo pocítí dopad, budou země blízko Pacifiku, jako je západní pobřeží Ameriky, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland, ale "mnoho odlehlých regionů je také ovlivněno El Niňem," řekl Wilfran Moufouma Okia, vedoucí divize regionálních předpovědních služeb klimatu ve Světové meteorologické organizaci (WMO).

"Široký vzorec ukazuje, že El Niňo se shoduje s velkou oblastí sucha nad Austrálií, Indickým poloostrovem, Jižní Afrikou a severní částí Jižní Ameriky," dodal Okia. "Vidíme také záplavy na jihu USA a v některých částech Střední Asie - to nejsou všechny regiony blízko Pacifiku, ale jsou často postiženy stejným způsobem, když probíhá El Nino."

Po oznámeních meteorologických úřadů v USA a Japonsku již země spěchají s přípravou. Peru vyčlenilo 1,06 miliardy dolarů na řešení dopadů El Nina a změny klimatu, zatímco Filipíny ohrožené cyklóny vytvořily speciální vládní tým, který se má vypořádat s předpovídaným dopadem.

Ohrožená zemědělská produkce

Dopady změn počasí mohou být v Evropě mírnější.

"Je poněkud pravděpodobnější, že Španělsko, Portugalsko a Francie zažijí vlhčí podzim, s teplejšími podmínkami obecněji ve většině střední a jižní Evropy v říjnu a listopadu," řekl Allan.

Ekonomické dopady globálního meteorologického jevu však pravděpodobně zanechají své stopy.

"Rozsáhlé, velké a často souběžné dopady po celém světě mohou Evropu ovlivnit nepřímo prostřednictvím socioekonomických škod, které mohou způsobit růst cen a některé zboží se stane vzácným," dodal Allan.

Letošní El Niňo by mohl vést ke globálním ekonomickým ztrátám ve výši 3 bilionů dolarů, podle studie zveřejněné v květnu v časopise Science. Úroveň HDP se pravděpodobně sníží, protože extrémní počasí decimuje zemědělskou produkci a výrobu, stejně jako pomáhá šířit nemoci.

První známky horkého a suchého počasí způsobené El Niňem ohrožují producenty potravin v celé Asii a mohly by vést k poklesu produkce ozimých plodin o 34 % z rekordních maxim v Austrálii. Rostoucí teploty by také mohly ovlivnit produkci palmového oleje a rýže v Indonésii, Malajsii – která dodává 80 % světového palmového oleje – a Thajsku.

Američtí pěstitelé mezitím spoléhají na to, že silnější letní deště z meteorologického jevu zmírní dopad velkého sucha.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4858

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2023