Německo připravuje plán, jak zabránit úmrtím při vlnách veder

14. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach prohlásil, že Německo není řádně připraveno na vlny veder, které se v důsledku změny klimatu zhoršují.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v úterý varoval, že Německo je špatně připraveno na rostoucí letní teploty a slíbil plán na nápravu situace.

V důsledku změny klimatu, řekl, bude Německo v budoucnu vážněji postiženo vlnami veder a je třeba se poučit z jiných zemí, jako je Francie.

Co ministr řekl

"Musíme si uvědomit, že v Německu nejsme v dobré pozici, abychom bojovali proti smrti z tepla," řekl Lauterbach, sám kvalifikovaný lékař a odborník na veřejné zdraví.

Připustil, že 5 000 až 20 000 Němců umírá každý rok na zbytečná úmrtí související s horkem, a řekl, že je to "nepřijatelné".

"Pokud neuděláme nic, ztratíme každý rok několik tisíc životů, zbytečně," řekl Lauterbach a dodal, že úmrtí přímo připisovaná horku byla jen "špičkou ledovce".

Mnoho lidí by podle něj potřebovalo péči také proto, že například utrpí infarkt nebo mrtvici poté, co se stanou obětí úpalu.

Ministr uvedl, že konzultace proběhnou rychle, aby opatření mohla být realizována již letos.

Německo zažilo v loňském roce parné léto, kdy meteorologická služba DWD poukázala na extrémní vlny veder, rekordní období slunečního svitu a přetrvávající suché podmínky. DWD uvedla, že rok 2022 byl jedním z nejteplejších od začátku záznamů, a to nejen v Německu, ale v Evropě jako celku.

Jak by mohl plán vypadat?

Lauterbach plánuje plán ochrany před vedry založený na francouzském modelu, který definuje různé stupně závažnosti vlny veder a spojuje je s konkrétními opatřeními v každém případě.

Ta by mohla zahrnovat cílené zprávy pro nemocné a starší lidi o příznacích hrozícího úpalu a ochranných opatřeních, která mohou přijmout.

Opatření by mohla zahrnovat také poskytnutí ochranných chladicích místností a bezplatných zásobníků vody.

Lauterbach řekl, že chce spojit odborné znalosti řady odborníků, včetně zdravotních sester, lékařů, místních a státních úředníků a nemocničních klinik.

V plánu je, že se Lauterbach setká se zástupci různých sektorů, aby v nadcházejících týdnech pracovali na "koordinované akci" na národním plánu tepelné ochrany.

V loňském roce německá spolková vláda nepovažovala za nutné vytvořit národní akční plán pro vedra a odkázala na odpovědnost obcí.

Plán ochrany před vedry však zatím má jen několik obcí, strategii postrádá i řada nemocnic.

Francouzský akční plán pro vlny veder, známý jako "Plan Canicule", je komplexní a proaktivní strategie zaměřená na ochranu zranitelných populací během období extrémních veder. Plán byl vytvořen po ničivé vlně veder v roce 2003, která měla za následek tisíce úmrtí po celé zemi.

Zahrnuje barevně označený výstražný systém se čtyřmi úrovněmi založenými na teplotních prahových hodnotách. Opatření zahrnují kampaně na zvyšování povědomí veřejnosti, domácí návštěvy, veřejná chladící zařízení, připravenost na zdravotní péči a monitorování údajů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3408

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023