Ruské síly se brání ukrajinské protiofenzívě v "extrémně tvrdých" bojích

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut
Lidé pod troskami v Kramatorsku:
Kyjev a západní zdroje vydaly pesimistické hodnocení situace poté, co Moskva smrtícím raketovým úderem zasáhla zásobovací linie v Oděse

Kyjev prohlásil, že jeho jednotky bojují pod ruskou "leteckou a dělostřeleckou převahou", střely s plochou dráhou letu zaměřené na zásobovací linie ukrajinské protiofenzívy zabily tři lidi pracující na noční směně ve skladu ve městě Oděsa na jihu země.

Náměstkyně ministra obrany země Hanna Maliar uvedla, že za posledních 24 hodin, během nichž byl postup ukrajinských sil měřen pouze ve stovkách metrů, je schopna hlásit jen částečné úspěchy na východě a jihu.

Západní představitelé v jednom z prvních hodnocení ukrajinské protiofenzívy, která byla zahájena 4. června, dodali pochmurný tón, když informovali, že Ukrajina utrpěla značné ztráty a jen pomalu postupuje směrem k hlavní obranné linii Ruska.
 

 
"Ruský manévrovací a obranný postup se pro Ukrajinu ukazuje jako náročný a pro útočící síly nákladný, proto je postup v tuto chvíli pomalý," uvedl jeden z úředníků. Dodali, že "drtivá a nákladná válka" bude pravděpodobně probíhat ještě mnoho měsíců.

"Je to neuvěřitelně obtížné," uvedl úředník. "Jdou proti dobře připravené linii, na jejíž přípravu měli Rusové měsíce."

Tato nepříznivá hodnocení přišla v době, kdy se to, co bylo popsáno jako extrémně tvrdé boje, opět přeneslo do městských center Ukrajiny. Střely Kalibr zasáhly Oděsu ve středu ve 2.40 ráno a zapálily skladiště, obchodní centrum, vzdělávací instituci, restaurace a obchody.

Jednalo se o jeden z řady středečních útoků po celé zemi, které si vyžádaly 13 mrtvých a 24 zraněných civilistů. Počet obětí útoku na skladiště a obytný dům v Kryvém Rogu se rovněž zvýšil na 12 poté, co v noci na dnešek zemřel v nemocnici 67letý muž.

Natalia Humeniuk, mluvčí ukrajinských jižních obranných sil, uvedla, že nedávné údery měly určitý vzorec.

"Raketový útok na Oděskou oblast byl zřejmě zaměřen na objekty vyhledávané nepřítelem v oblasti logistické podpory obranných sil," uvedla. "Ke stejnému útoku došlo dříve v Kryvém Rogu. Jde o oblast, kterou Rusové interpretují jako oblast zdrojů pro obranné síly. Zaútočili také na Oděsu. Zaútočili na sklad s vodou a spotřebním zbožím. Zasáhli také obchodní centrum. Rusové říkají: 'Zasahujeme rozhodovací centra', takže pro ně je  zřejmě obchodní středisko rozhodovací centrum."

Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského předsednictví, uvedl, že rozsáhlé používání řízených střel Moskvou ukazuje na nutnost zpřísnění ekonomických sankcí vůči Rusku.

"Rusové ostřelovali město řízenými střelami Kalibr. Zahynuli civilisté. Každá z těchto raket má nejméně 40 zahraničních komponentů," řekl. "Bez mikroelektroniky je Rusko nebude schopno vyrobit. Je třeba zpřísnit sankce, zejména proti těm, kteří teroristické zemi pomáhají získávat komponenty pro zbraně."

Rusku se daří obcházet západní sankce na klíčové komponenty pro zbraně prostřednictvím třetích zemí.

Britská organizace Conflict Armament Research loni identifikovala 144 evropských, asijských a amerických výrobců, jejichž komponenty končí v moderních zbraních, jako jsou například řízené střely Kalibr.

Kyjev naznačil, že v posledních dnech došlo k pokroku v jeho dlouho očekávané protiofenzívě, přičemž  bylo údajně osvobozeno 100 km2.

V příspěvku na Telegramu Maliarová uvedla, že ukrajinské síly ve středu postoupily o 200 až 500 m v oblasti kolem Bachmutu a o 300 až 350 m jihovýchodně v Záporožské oblasti.

"Naše jednotky se pohybují v podmínkách mimořádně prudkých bojů, letecké a dělostřelecké převahy nepřítele," uvedla s tím, že Rusko rovněž utrpělo velké materiální ztráty. Zdroje naznačily, že ve hře je zatím pouze 10 % ukrajinských záloh shromážděných pro obnovenou ofenzívu.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii, který se v úterý setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, byl v důsledku prudkých bojů v oblasti nucen odložit plánovanou středeční návštěvu Záporožské jaderné elektrárny na Ruskem kontrolovaném území.

Grossi již dříve hovořil o tom, že se "velmi obává", že by se jaderná elektrárna mohla stát součástáí protiofenzívy, přičemž zvláštní obavy vyvolalo nedávné poškození přehrady Kachovka, které vedlo ke snížení hladiny vody v nádrži sloužící k chlazení zařízení.

V Oděse jeden muž, který uvedl jen jméno Volodymyr, řekl místním médiím, že byl se svou ženou a třítýdenní dcerou, když ve středu v časných ranních hodinách dopadla poblíž jejich bytu raketa Kalibr.

"Spali jsme v ložnici, když jsme uslyšeli výbuch, všechna okna se roztříštila a z celé budovy se ozýval hlasitý křik," řekl. "Pak jsme popadli dítě a utíkali do koupelny, abychom byli za dvěma zdmi. Teprve potom jsme si uvědomili, že tam nejsou žádná okna, žádné dveře, vůbec jsme netušili, co se děje."

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že jeho země začala přebírat ruské taktické jaderné zbraně, z nichž některé jsou podle něho třikrát silnější než atomové bomby, které USA svrhly na Japonsko v roce 1945.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
4093

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023