Francie odhaluje masivní ruskou dezinformační kampaň

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Kreml podkopává "podmínky pro demokratickou diskusi", říká francouzský ministr zahraničí.

Francie odhalila rozsáhlou ruskou dezinformační kampaň, která má podkopat západní podporu Ukrajině, oznámila na internetu agentura země odpovědná za odhalování zahraničního vměšování, píší Laura Kayali a Clea Caulcutt.

"Zapojení ruských velvyslanectví a kulturních center, která se aktivně podílela na zesílení této kampaně, a to i prostřednictvím svých institucionálních účtů na sociálních sítích, je další ilustrací hybridní strategie, kterou Rusko zavádí, aby podkopalo podmínky pro demokratickou diskusi," uvedla francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna podle Agence France-Presse.

Podle zprávy agentury Viginum spočívala kampaň v šíření proruského obsahu; vydávání se za sdělovací prostředky, jako jsou Le Monde, Le Figaro a Le Parisien, jakož i vládní internetové stránky včetně francouzského ministerstva evropských a zahraničních věcí; vytváření webových stránek o frankofonních zprávách s polarizačními úhly; a koordinaci falešných účtů za účelem šíření vytvořeného obsahu.

Dezinformační kampaň byla pojmenována Reliable Recent News, podle proruského webu. Je to druhá vlna takzvané operace Doppelgänger, kterou loni odhalila nevládní organizace EU DisinfoLab a Meta, uvedla agentura AFP a dodala, že cílem byla také německá média jako FAZ, Der Spiegel a Bild.

Navzdory uzavření Kremlem podporovaných kanálů RT a Sputnik se ruské dezinformace stále šíří v zemích EU. Začátkem tohoto měsíce slovenská prezidentka Zuzana Čaputová řekla serveru Politico, že ruské narativy nacházejí v její zemi úrodnou půdu.

Hlavními narativy prosazovanými dezinformační kampaní jsou neúčinnost sankcí proti Rusku; údajná rusofobie západních států; údajná převaha nacistické ideologie mezi ukrajinskými představiteli; a negativní dopady vítání ukrajinských uprchlíků pro evropské země.

V roce 2021 Francie vytvořila agenturu Viginum pro odhalování manipulací s informacemi pocházejících ze zahraničí, která spadá pod pravomoc generálního sekretariátu pro obranu a bezpečnost.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5407

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023