Putinismus jako stalinismus

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Ti kdo tvrdili, že prý Putinova éra nemá ideologii, tak činí nadále. Jejich východiskem je fakt, že ideologický systém současného režimu přesně neodpovídá tomu, co považují za jediný možný model, totiž sovětský. Ale od února 2022 se Putinův systém stále více podobá svému předchůdci, píše Sergej Šelin.

Ideologie, která nyní převládá, funguje v Rusku efektivně po mnoho let, přestože nemáme ani základní text, ani všeobecně uznávaného velekněze. Uplynulý rok však znamenal bod obratu, po němž státní ideologie postupně získává obojí.

Ve srovnání se sovětskými vzory, které měly posvátný text, jediného vykladače a tvrdé tresty pro ty, kteří se odchýlili, ideologickou situaci, která až donedávna existovala v Ruské federaci, lze charakterizovat jako království svobody.

Sověti stanovili pouze jednu odpověď na každou otázku a pouze jednu sadu argumentů; aktuální systém jich dává několik, ovšem konec je týž. Tento systém pro Kreml dobře funguje, ale přesto se Putin a jeho tým rozhodli jej změnit, tak aby se více podobal tomu v dobách jejich mládí.

Proč tomu tak je není zcela jasné; ale je jasné to, že nyní se režim snaží sjednotit a formalizovat celý soubor každodenních konspiračních, xenofobních a suverénních pohádek a nutí své poddané vyznávat je jednotným způsobem, stejně jako to dělali Sověti.

Ale i když tyto mýty jsou v ruských masách zcela organické, jakékoli pokusy vymáhat je popravami nebo úředním donucováním mohou mít zcela opačný účinek.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3300

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2023