Krize v německé Die Linke: Sahra Wagenknechtová personou non grata

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Německá strana Die Linke se ocitla v krizi poté, co její vedení požádalo, aby se nechvalně proslulá Sahra Wagenknechtová vzdala svého křesla v parlamentu.

Vedení Levicové strany v prohlášení vyzvalo třiapadesátiletou Wagenknechtovou, která v letech 2015 až 2019 vedla parlamentní frakci strany, aby se vzdala svého mandátu v Bundestagu.

Lídři také požadovali, aby se zdržela zakládání konkurenčního stranického projektu.

Levicová strana je nejmenší opoziční stranou v Německu, její preference se nyní pohybují mezi 4 a 5 %.

Wagenknechtová, která na sebe upozornila jako populistická kritička vlády, zejména během pandemie COVIDu-19 a totální ruské invaze na Ukrajinu, často koketovala s myšlenkou založení vlastní strany.

Lídryně Die Linke Janine Wieslerová o víkendu uvedla, že "vedení strany dalo Wagenknechtové před dvěma týdny jasně najevo, že by se měla veřejně a rychle distancovat od plánu na vytvoření konkurenční strany".

Wagenknechtová, pravidelně zvaná do německých talk shows, ignorovala ultimátum a dokonce v pátek přilila olej do ohně v rozhovoru pro Welt, když řekla, že jedná o založení nové strany a doufá, že se věci "rozběhnou".

Navzdory výzvám vedení, aby se co nejdříve rozhodla, zda zůstane ve straně, Wagenknechtová uvedla, že toto rozhodnutí učiní až do konce roku.

Již dříve oznámila, že již nebude kandidovat do Bundestagu za Die Linke.

Wagenknechtová je známa tím, že v Berlíně iniciovala velkou akci proti podpoře Ukrajiny.

V minulosti také obhajovala návrat Ruska do skupiny G8 jako protiváhu k americkým zájmům.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3441

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2023