Kavárny ve Španělsku jsou ve válečném stavu s lidmi pracujícími na dálku, kteří zabírají prostor

15. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
Bary a kavárny ve Valencii, Santiagu a Barceloně začaly podnikat kroky proti pracovníkům na dálku a digitálním nomádům tím, že ve špičce odpojily Wi-Fi, přičemž některé dokonce zakázaly práci na dálku ve svých prostorách, píše Conor Faulkner.

V posledních letech se stále častěji objevuje trend, kdy někdo přijde do kavárny, objedná si kávu, otevře notebook a pak celý den pracuje, aniž by si koupil cokoli jiného.

Mnoha digitálním nomádům a pracovníkům na dálku se zdá, že utratit pár eur za kávu je spravedlivá cena za to, že zaberou stůl na celé dopoledne nebo odpoledne.

Někdo by mohl říci, že přispívají k místní ekonomice a podporují místní podniky, ale je jasné, že pro majitele malého podniku to není ziskové uspořádání - a mnozí se nyní brání.

Ve Valencii se v některých kavárnách objevily plakáty zakazující práci na dálku ve špičce: od 8:30 do 12:30.

Jeden majitel kavárny ve Valencii řekl deníku La Vanguardia: "Náš podnik je malý a mezi 10. a 11:30 dopoledne je to nemožné, potřebujeme všechny stoly."

Raquel Llanes, šéfka kavárny Departure Café v barcelonské čtvrti Raval, vysvětlila Barcelona Secreta, že se situace vymkla kontrole: "Měli jsme zákazníky, kteří si objednali espresso a seděli osm hodin, lidi, kteří nás požádali, abychom ztlumili hudbu, aby mohli mít schůzky, zákazníky, kteří si vzali nádobí Tupperware, aby se najedli... Nejdříve jsme prostor přizpůsobovali zásuvkám a práci, ale po dvou letech jsme zjistili, že čísla nefungují."

Někteří se rozhodli pro méně přátelské, ale stejně účinné metody: Vypnutí Wi-Fi sítě v prostorách ve špičce.

"Majitel se zbavil Wi-Fi, aby se vyhnul právě těmto situacím. Lidé si sedli a neodešli," řekla deníku La Vanguardia jedna ze servírek.

Podobné nálady se objevily i v galicijském městě Santiago, kde jeden majitel kavárny řekl deníku La Voz de Galicia: "Byli bychom raději, kdyby nepřišli. Když někdo přijde a otevře notebook, nic mu neřekneme, ale pokud je tam už dlouho a potřebujeme prostor pro skupinu, požádáme ho, aby se prosím pohnul."

Když pracovník pracující na dálku ve Valencii zveřejnil negativní komentář o kavárně, kde ho majitel požádal, aby odešel, jeho odpověď se stala virální, protože uvedl: "Nemůžeme ztratit stálé zákazníky, abyste mohli pracovat".

Práce na dálku (ve španělštině teletrabajo) ve Španělsku v posledních letech prudce nazrostla, zejména v postpandemickém období, a lidé, kteří této flexibility využívají, jsou často zahraniční digitální nomádi a pracovníci na dálku. Mnoho z nich se rozhodne pracovat v místních barech a kavárnách.

Je třeba říci, že ne všichni lidé pracující na dálku ve Španělsku jsou cizinci. Mnoho Španělů má také flexibilní pracovní úvazky nebo práci na dálku a nepochybně příležitostně pracují v místním baru nebo kavárně. Stejně tak mnoho digitálních nomádů využívá množství "co-workingových" prostor, které se objevují po celém Španělsku a které jsou určeny přesně pro tento účel.

Existují dokonce majitelé kaváren, kteří propagují "přátelské pracovní prostředí" jako prostředek k vytvoření loajální zákaznické základny.

Jiné pohostinské podniky upřednostnily přidělení prostoru pro práci na dálku a zároveň zachovaly prostor baru a některé stoly pro stálé zákazníky, kteří se zastaví na rychlé občerstvení nebo kávu.

Spor o práci na dálku v tradičních španělských barech a kavárnách je další kapitolou v současné debatě o vlivu masového turismu a gentrifikace na životní úroveň Španělů.

Ve světě, který je po pandemii stále více online, byla změna v některých částech Španělska výrazná. Projděte se v roce 2024 barcelonskými čtvrtěmi Raval nebo L'Eixample nebo čtvrtěmi Ruzafa a El Cabanyal ve Valencii a pravděpodobně uvidíte budovy polepené uzamykatelnými schránkami Airbnb a možná v některých částech uslyšíte plynulejší angličtinu, spíše než španělštinu.

Turisté a bohatí lidé pracující na dálku, logika říká, že navštíví nebo se přestěhují do módního města, které viděli v mezinárodním žebříčku, řekněme Málagy nebo Valencie, což způsobuje růst nájmů, protože pronajímatelé v této oblasti přeměňují své nemovitosti na krátkodobé turistické pronájmy, aby uspokojili rostoucí poptávku, což zase vytlačuje místní obyvatele nebo zavírá místní podniky.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2259

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2024