Na ruském ministerstvu obrany se rozjíždí protikorupční tažení postihující spolupracovníky bývalého ministra

15. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Jak jsme referovali, Putin odvolal ministra obrany Šojgua. Rezignovali nebo byli zatčeni i další pracovníci ruského ministerstva obrany.

Co se tam děje?


Česky:

🧵 Informace z Osečkinových zdrojů o rozpadu ruského ministerstva obrany:

1) Náměstci ministrů obrany Tsalikov a Krivoruchko datovali své rezignační dopisy zpětně před 9. květen, přestože je podepsali 13. května.

2) V domě jejich podřízeného generálporučíka Kuzněcova byla provedena razie a 14. května kolem 5:30 ráno byl násilím vytažen z postele. Jeho manželka byla rovněž zatčena.

3) Kuzněcov je obviněn z trestných činů přímo spojených s náměstky ministrů obrany Calikovem a Ivanovem.

Ivanov již byl zatčen.

🧵🚨 ČÁST 1: Divoká odhalení ze zdrojů Vladimira Osečkina o roli Timura Ivanova ve vzpouře a zániku Jevgenije Prigožina. Zatčení Ivanova je Putinovou odplatou. Šojguův pád se pravděpodobně blíží.


4) Dne 12. května bylo zahájeno vyšetřování vojenské kontrarozvědky FSB, jejímž úkolem bylo hlídat MO. Očekává se zatčení mnoha spoluviníků z FSB.


5) Osečkin má mnoho zdrojů na MO včetně těch, kteří již přeběhli na Západ a podařilo se jim odnést obrovské množství informací. Zná tyto důstojníky kontrarozvědky, kteří umožnili masovou korupci na MO, a nazývá je „kontráši“.


6) Osečkin považuje demonstrativní zátah vojenské kontrarozvědky FSB na generálporučíka Kuzněcova uprostřed noci za pokus demonstrovat svou akceschopnost a odvést pozornost od své spoluviny.


7) Osečkin si je vědom toho, že více než 1 000 ruských vojáků bylo mimosoudně popraveno samotnými Rusy na frontě, obvykle za odmítnutí jít do sebevražedných útoků, ale také tam byly případy za odmítnutí vraždit ukrajinské civilisty.


8) Několik vojenských dodavatelů a subdodavatelů, kteří byli součástí systému zpronevěry MO, a to jak spoluviníků, tak těch, kteří byli oběťmi, se obrátilo na Osečkina a všichni říkají totéž:
Šojgu a jeho náměstek Čalikov rozhodovali osobně.


9) Tsalikov pověřil Ivanova rozdělováním úplatků klíčovým spoluspiklencům, a to i ve vojenské kontrarozvědce FSB, aby podvodné schéma fungovalo hladce. Peníze na úplatky pocházely z rozpočtu MO zpronevěřeného dodavatelům jako výpalné.


🚨 10) Ke zpronevěrám se hojně využívaly šifry. Timur Ivanov vytvořil tým IT programátorů se základnou na chatě poblíž svého bydliště. V různých peněženkách, které patří Šojguově/Čalikovově mafii, jsou rozesety desítky tisíc bitcoinů.

Jeden BTC je 62 000 dolarů.

0
Vytisknout
1648

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2024