Krize mezi Venezuelou a Guyanou: Jižní Amerika vyzývá k míru

11. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Jihoamerické země vyzvaly k míru v regionu uprostřed zvýšeného napětí mezi Venezuelou a Guyanou. Venezuelští voliči podpořili územní nárok země na ropu bohatý region Essequibo.

Země v Jižní Americe vyzvaly k mírovému řešení hraničního sporu mezi Guyanou a Venezuelou, protože napětí v regionu rostlo.

Ve Venezuele se minulou neděli konalo referendum, v němž voliči podpořili anexi Essequiba, regionu bohatého na ropu kontrolovaného Guyanou, který hraničí s Venezuelou. Od té doby napětí na hranicích vzrostlo.

Co na to sousední země?

"Latinská Amerika by měla být regionem míru," uvedl regionální blok Mercosur, který zahrnuje Argentinu, Brazílii, Paraguay a Uruguay, ve společném prohlášení se sousedním Chile, Kolumbií, Ekvádorem a Peru.

Prohlášení varovalo před "jednostrannými akcemi", protože "vytvářejí další napětí". Země "naléhají na obě strany, aby jednaly a hledaly mírové řešení sporu," uvádí se v prohlášení.

Venezuelský vůdce Nicolás Maduro nařídil státním plynárenským společnostem, aby zahájily průzkumné práce v Essequibu.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva ve čtvrtek vyjádřil "rostoucí znepokojení".

"Jestli je něco, co tady v Jižní Americe nechceme, tak je to válka," řekl Lula na summitu jihoamerických ministrů v Rio de Janeiru ohledně krize v Essequibu.

"Nepotřebujeme konflikty. Musíme budovat mír," řekl Lula. Brazílie zvýšila svou vojenskou přítomnost v severní pohraniční oblasti s Venezuelou.

Lula řekl, že Brazílie je připravena pomoci při rozhovorech o Essequibo. Lula již dříve chválil venezuelského prezidenta Madura, ale má také přátelské vztahy s guyanským prezidentem Irfaanem Alím.

USA provedou vojenské cvičení, slibují "neochvějnou podporu" Guyaně

Spojené státy mezitím uprostřed krize zaujaly silný postoj ve prospěch Guyany. USA ve čtvrtek oznámily společné vojenské letecké cvičení s Guyanou.

"Ve spolupráci s Guyanskými obrannými silami bude Jižní velitelství USA provádět letové operace v Guyaně 7. prosince," uvedlo americké velvyslanectví v Guyaně. Dodalo, že cvičení jsou součástí "rutinního zapojení a operací k posílení bezpečnostního partnerství" s Guyanou.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby ve čtvrtek během tiskové konference vyjádřil "neochvějnou podporu suverenitě Guyany". Americký ministr zahraničí Antony Blinken den předtím hovořil také s guyanským prezidentem Alim.

Venezuela označila cvičení USA-Guyana za "provokaci".

"Varujeme, že se nenecháme odvést od našich budoucích akcí na obnovu Essequiba," napsal venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino Lopez na Twitteru/X.

Jak o Essequibu rozhodne nejvyšší soud OSN?

Essequibo v současné době tvoří asi dvě třetiny území Guyany a v regionu žije 125 000 občanů Guyany. Americký energetický konglomerát ExxonMobil objevil v roce 2015 značné množství ropy v pobřežních vodách Essequiba, což vedlo k současnému napětí mezi Venezuelou a Guyanou.

Venezuela tvrdí, že Essequibo je součástí jejího území, protože tento region byl součástí jejích hranic během španělské koloniální éry. Mezinárodní arbitři v roce 1899 předali Essequibo bývalé britské a holandské kolonii Guyaně, přičemž guyanská vláda použila toto rozhodnutí jako ospravedlnění pro kontrolu nad regionem.

Soudní spor u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), jehož cílem je rozhodnout spor o hranice, stále probíhá. Mezitím Mezinárodní soudní dvůr nařídil Venezuele, aby se zdržela akcí vůči Essequibu.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1945

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023