Izrael zabíjí v Gaze bezprecedentní procento civilistů

9. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Podle izraelské studie tvoří civilní obyvatelstvo 61 % obětí náletů v Gaze

Podíl civilních obětí je vyšší než ve všech světových konfliktech ve 20. století, zjistil deník Haaretz

"Obecným závěrem je, že rozsáhlé zabíjení civilistů nejenže nijak nepřispívá k bezpečnosti Izraele, ale že obsahuje i základy pro její další podkopávání," uzavřel Haaretz. "Gazané, kteří vyjdou z trosek svých domovů a ztrát svých rodin, budou usilovat o pomstu, které žádná bezpečnostní opatření nebudou schopna odolat."
 

Letecká bombardovací kampaň Izraele v Gaze je z hlediska počtu civilních obětí nekontroverznější  za poslední roky, zjistila studie zveřejněná izraelskými novinami.

Analýza listu Haaretz vyšla v době, kdy izraelské síly v sobotu bojovaly za upevnění své kontroly nad severní částí Gazy, bombardovaly čtvrť Šedžajja ve městě Gaza a zároveň prováděly nálety na město Rafáh na jižní hranici s Egyptem, kde izraelská armáda vyzvala obyvatele Gazy, aby se ukryli.

Úplný počet mrtvých za posledních 24 hodin nebyl jasný, ale hlavní nemocnice v centrální části Gazy, v Deir al-Balah, oznámila, že přijala 71 těl, a 62 těl bylo podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamasem převezeno do nemocnice Nasser v hlavním jižním městě Chán Younis.


 
Analýza deníku Haaretz zjistila, že při třech dřívějších kampaních v Gaze v letech 2012-22 se poměr civilních obětí k celkovému počtu zabitých při náletech pohyboval kolem 40 %. Tento poměr se snížil na 33 % při bombardovací kampani z počátku letošního roku, nazvané Operace Štít a šíp.

V prvních třech týdnech současné operace nazvané Meče železa se podíl civilních obětí na celkovém počtu mrtvých zvýšil na 61 %, což deník Haaretz označil za "bezprecedentní zabíjení". Tento poměr je výrazně vyšší než počet civilních obětí ve všech konfliktech po celém světě během 20. století, v nichž civilisté tvořili přibližně polovinu mrtvých.

"Obecným závěrem je, že rozsáhlé zabíjení civilistů nejenže nijak nepřispívá k bezpečnosti Izraele, ale že obsahuje i základy pro její další podkopávání," uzavřel Haaretz. "Gazané, kteří vyjdou z trosek svých domovů a ztrát svých rodin, budou usilovat o pomstu, které žádná bezpečnostní opatření nebudou schopna odolat."

Studie potvrzuje vyšetřování, které před deseti dny provedly další dva izraelské zpravodajské weby, časopis +972 a Local Call, a které zjistily, že Izrael záměrně cílí na obytné bloky, aby způsobil hromadné civilní oběti v naději, že se lidé obrátí proti vládcům Hamásu. Tato čísla budou nepříjemným čtením pro Bidenovu administrativu, která čelí celosvětové kritice a izolaci za to, že v pátek vetovala hlasování Rady bezpečnosti OSN o příměří.

Od začátku války, kterou vyvolal smrtící útok Hamásu na Izrael ze 7. října, se USA snaží přesvědčit izraelské síly, aby bylyvýběru cílů dávaly více pozor na ochranu civilistů, a opakovaně prohlašují, že Izraelské obranné síly (IDF) jsou "vnímavé" k americkým radám, a to navzdory trvale vysokému počtu mrtvých civilistů.

Mluvčí americké národní bezpečnosti John Kirby toto tvrzení zopakoval při pátečním brífinku s novináři na palubě Air Force One, ale dodal: "Všichni jistě uznáváme, že je možné udělat více, abychom se pokusili snížit počet civilních obětí, a hodláme za tímto účelem s našimi izraelskými protějšky nadále spolupracovat."

Kirby hovořil v době, kdy Bidenova administrativa čelila obvinění z navádění k válečným zločinům, protože vetovala rezoluci Rady bezpečnosti.

Organizace Human Rights Watch uvedla, že USA pokračováním v poskytování zbraní a diplomatické podpory Izraeli riskují "spoluúčast na válečných zločinech". Paul O'Brien, výkonný ředitel Amnesty International USA, řekl: "Tímto vetem se americká vláda hanebně obrací zády k nesmírnému utrpení civilistů, ohromujícímu počtu mrtvých a bezprecedentní humanitární katastrofě v Gaze."

Saúdský ministr zahraničí Faisal bin Farhan Al Saud se v pátek večer setkal ve Washingtonu s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, aby udržel tlak na "naléhavé kroky" k nastolení příměří, aby mohla být dodána humanitární pomoc.

Tváří v tvář celosvětové kritice američtí představitelé zdůraznili roli, kterou USA sehrály při prosazování dodávek humanitární pomoci do Gazy přes hraniční přechod Rafáh. Kirby uvedl, že v pátek přistálo v Egyptě americké vojenské dopravní letadlo s téměř 26 000 kg potravin, vody a léků určených pro Gazu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4047

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023