BBC: Polská popcornová chvilka: proevropský politik Donald Tusk se vrací k moci

12. 12. 2023

čas čtení 8 minut

Říkají tomu "Sejmflix".

Živý přenos z polského parlamentu, Sejmu, se stal internetovým hitem, který na každé zasedání přiláká statisíce diváků. Někde je to až milion.

Brzy se nejnovější povinný seriál přesune na velké plátno. Poptávka po sledování klíčových jednání příští týden je tak vysoká, že jedno z hlavních varšavských kin, Kinoteka, je promítá celé a nabízí politiku s popcornem.

Koalice vedená Donaldem Tuskem,   má v Sejmu většinu křesel.

Pokud nedojde k žádnému velkému překvapení, mělo by Polsko mít nový kabinet do poloviny týdne.

Vlna nadšení veřejnosti pro sledování vnitřností politického života následuje po volbách v polovině října, kdy byla zaznamenána rekordní volební účast přesahující 70 %.

 

Demokracie je zde v módě, zvláště se angažují ženy a mladí lidé.

Mnohé z nich motivovala k volbám ostrá varování opozice, že Polsko pod vládou pravicové strany Právo a spravedlnost (PiS) ustupuje od některých základních principů demokracie.
 
Stovky tisíc lidí sledují živě přenos z polského parlamentu, kde se dozvídají o všech nejnovějších politických zvratech.

Tím velkým je právní stát.

EU stále zadržuje více než 30 miliard eur z fondů na obnovu Covidu kvůli obavám z politizace polských soudů.

Donald Tusk a jeho koaliční partneři slíbili, že obnovení nezávislosti systému bude jejich prioritou. Jejich ambice se však zadrhly.

PiS získala ve volbách více hlasů než kterákoli jiná strana, což jí dalo první šanci na sestavení vlády, a bere si na to maximální povolený čas.

Ale osm let, kdy populistická strana vedla Polsko, se chýlí ke konci.

Obrana soudců

Piotr Gaciarek doufá, že by to mohlo znamenat, že dostane zpět svou práci.

Soudce dvě desetiletí rozhodoval v trestních věcech, včetně vražd a pašování drog

Poslední dva roky trčí v malé zadní kanceláři obřího varšavského okresního soudu a "pracuje s dokumenty", jak sám říká.

Koncem roku 2021 byl suspendován poté, co vydal právní posudek, že jeden  soudce není způsobilý rozhodovat, protože byl jmenován po kontroverzních reformách vlády PiS.

Kromě toho, že byl soudce Gaciarek poslán do papírového očistce, byl mu o 40 % snížen plat.

"Prostě chtěli mít své vlastní soudce, aby mohli ovlivňovat rozhodnutí."

Jeho případ není ojedinělý.

PiS tvrdí, že její reformy - které se týkají způsobu jmenování soudců a jejich disciplíny - měly za cíl otřást starými elitami a zvýšit efektivitu.

Skupiny soudců však místo toho hovoří o politizaci soudnictví a kampani šikany proti těm, kteří se ozvou.

"Většina případů je pro úřady nezajímavá: rozvody, krádeže. Ale jsou takové, kde je důležité, jak soudce rozhodne: proti kritickým novinářům, opozičním politikům, protestujícím," říká soudce Gaciarek.

Nakonec byl po boji znovu dosazen do funkce. Na své původní místo se však stále nevrátil.

V dopise, který mi ukázal, od předsedy soudu stojí, že je příliš zaneprázdněn na to, aby byl uvolněn ze své současné funkce, ačkoli říká, že má asi 15 minut administrativní práce týdně.

"Jsem strašně frustrovaný. Polsko mě vyškolilo, abych soudil ty nejtěžší trestní případy. Tohle je plýtvání významným zdrojem."

Boj o soudnictví stojí Polsko i jiné peníze.

Analytici tvrdí, že bez ozdravných fondů EU bude mít nová vláda problém splnit sliby týkající se zvýšení platů učitelů, zachování sociálních výdajů a zlepšení zdravotní péče, jakož i dalších otázek důležitých pro voliče.

Tuskova koalice slíbila reformy, které uvolní peníze. Neexistuje však žádný konkrétní plán a proces bude jistě náročný.

Od sporných reforem bylo jmenováno nejméně 2 000 nových soudců a názory na to, zda by měli zůstat ve funkci, se různí.

Navíc prezident Andrzej Duda, který je spřátelený s PiS, je ve funkci ještě dva roky a má právo vetovat jakékoli legislativní změny.

"Ale musí se to vyřešit," trvá na svém soudce Gaciarek. "Přirovnávám to k tomu, jako když jdu k lékaři a přemýšlím, jestli je chirurg oprávněn mě ošetřit. Musím věřit, že soudní systém funguje legálně."

Bitva o rozhlasové vlny

Dalším titulním slibem Tuskova týmu byla radikální revize veřejnoprávních médií, která označuje za "továrnu na lži a nenávist".

Řeči o "čistce" přiměly prominentní členy konzervativního tisku  varovat před pokusy o "úplnou likvidaci svobody slova".

Polsko se však za vlády PiS propadlo v mezinárodních žebříčcích svobody tisku.

Rádio 357 je živým důkazem těchto změn.

Stanice byla spuštěna v lednu 2021 zaměstnanci, kteří odešli nebo byli propuštěni z veřejnoprávního rozhlasového 3. kanálu neboli Trojky v boji proti politickému zasahování.

Poslední kapkou byl pokus zakázat píseň kritizující vůdce strany PiS Jaroslawa Kaczynského, která se vyšplhala na vrchol hitparády Trojky.

Pawel Soltys byl propuštěn z polského veřejnoprávního rozhlasu poté, co se zastal kolegů, kteří informovali o protivládních protestech

Varovné signály se objevily již dříve.

Pawel Soltys, nyní šéf Rádia 357, označuje dnešní veřejnoprávní média za "propagandistickou mašinérii". Podle něj však zásahy začaly hned po prvním zvolení PiS.

Pawel byl novinářem v Trojce už v roce 2016, kdy byli dva moderátoři zpráv degradováni na práci v archivu poté, co informovali o protivládních protestech.

Jako zástupce jejich odborů se jich zastal a sám byl poté propuštěn.

"Byl to jeden z prvních případů politického zasahování, ale [pak] to bylo čím dál horší," řekl Pawel ve studiu stanice pod veřejnou knihovnou na varšavském předměstí.

"Trvalo to rok, než se celá [veřejnoprávní mediální] mašinérie rozběhla na podporu vlády."

Rádio 357, které je zcela financováno z darů posluchačů, se věnuje především hudbě. Pawel si ale cení toho, že jeho zpravodajské relace a publicistický pořad mohou volně informovat o čemkoli.

"Ve veřejnoprávním rozhlase to není tak, že byste nemohli zmínit protivládní protest," říká. "Jen si musíte dát pozor, abyste řekli, že je tam málo lidí."

Sliby, sliby

Za předpokladu, že tým Tusk nakonec začne pracovat, je seznam slibů, které je třeba splnit, dlouhý.

Ženské skupiny - a voličky - patří k těm, které budou pozorně sledovat zejména reformu potratových zákonů.

Strajk Kobiet vedl velké protesty proti téměř úplnému zákazu interrupcí v Polsku.

Zakladatelka této skupiny Marta Lempartová řekla BBC, že očekává, že Donald Tusk dodrží svůj předvolební slib a "udělá vše pro to, aby došlo k legalizaci", která umožní potraty na požádání do 12 týdnů.

Skupina chce také ukončit pronásledování a stíhání lidí, kteří radí ženám, jež chtějí podstoupit potrat v zahraničí, nebo poskytují pilulky po potratu.

"Mladí lidé a ženy přinesli vládě vítězství," říká Marta Lampartová, "takže by neměli být podvedeni."

"Byl by to jasný signál, aby se už nikdy více neangažovali."

Prozatím je míra angažovanosti vysoká. Kinotéka říká, že všechny volné vstupenky na pondělní promítání parlamentního jednání jsou již vyprodány. Očekávají plný sál.

Diváci tam i v celém Polsku nechtějí být zklamáni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2155

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023