Prezident Lula řekl CNN, že přeruší vztahy s Madurem, pokud Venezuela napadne Guyanu

11. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Prezident Luiz Inácio Lula da Silva řekl spojencům, které slyšela CNN, že je stále více zklamán prezidentem Venezuely Nicolásem Madurem, a naznačil, že se může politicky rozejít s vůdcem sousední země, pokud bude potvrzena invaze do regionu Essequibo, který odpovídá 70 % území.

Dlouhotrvající spor o hranice mezi Guyanou a Venezuelou je řádně projednáván Mezinárodním soudním dvorem (ICJ). Zatímco meritorní případ stále probíhá, 1. prosince ICJ jednomyslným rozhodnutím nařídil Venezuele, aby nepodnikala žádné kroky, které by změnily kontrolu Guyany nad regionem Essequibo – a to na základě výsledků sporného referenda, jehož cílem je získat podporu veřejnosti pro rozhodnutí Venezuely týkající se regionu Essequibo.

Soud také nařídil Guyaně a Venezuele, aby se zdržely jakýchkoli kroků, které by mohly spor zhoršit nebo prodloužit nebo ztížit jeho řešení.

Od té doby však Maduro navzdory nařízením Mezinárodního soudního dvora učinil několik oznámení týkajících se guyanského území Essequibo. Maduro v úterý večer oznámil jmenování guvernéra pro guyanský region Essequibo, udělení koncesí na tomto území a požadoval, aby těžební společnosti oblast do tří měsíců opustily.

CNN uvedla, že Lula v soukromých rozhovorech nostalgicky vzpomínal na přátelství, které měl s bývalým prezidentem Hugem Chávezem, který zemřel v roce 2013, a řekl, že se současným prezidentem neudržuje stejný vztah.

Brazilský prezident by podle blízkých zdrojů byl "méně skeptický" než Itamaraty ohledně možnosti války v regionu a litoval, že Maduro "odpálil" brazilskou snahu normalizovat volby ve Venezuele v příštím roce a vyvést zemi z izolace.

CNN uvedla, že pokud venezuelský prezident přistoupí ke svým válečným plánům v oblasti Guyany, Brazílie zareaguje tvrdě. Země však stále sází na cestu vyjednávání. V úterý kancléř Mauro Vieira hovořil s prezidentem Irfaanem Alím a ve středu s venezuelským ministrem zahraničí Yvanem Gilem.

V pátek získala Brazílie podporu Mexika. Mexická ministryně zahraničí Alicia Barcena uvedla, že její země "souhlasí" s Lulovou iniciativou, aby latinskoamerické země "podporovaly dialog" mezi oběma zeměmi "s cílem najít mírové řešení".

Brazilské diplomatické vzkazy jsou však vesměs výtkou Venezuele. Jihoamerický obchodní blok Mercosur ve svém prohlášení kritizoval "jednostranné postoje", které podle názoru Brazílie dosud zaujala pouze Venezuela.

Pasáž z dokumentu, v níž jsou obě země "podněcovány k dialogu", by neměla být vnímána jako kritika Guyany, vysvětlují diplomaté. Pokud jde o Brazílii, Guyanci hledali mezinárodní podporu pouze tehdy, když se uchýlili ke Spojeným státům, ačkoli země sleduje americkou vojenskou přítomnost v regionu s velkým znepokojením.

Podle mezinárodních zpráv navíc Lula v telefonátu z 9. prosince údajně naléhal na Madura, aby nepodnikal jednostranná opatření, která by mohla eskalovat spor o hranice.

"Lula zdůraznil, že je důležité vyhnout se jednostranným opatřením, která by mohla eskalovat situaci" ve sporném regionu Essequibo bohatém na ropu, uvedl brazilský prezident v prohlášení.

Uvedl, že Lula řekl svému venezuelskému protějšku o "rostoucích obavách" ostatních jihoamerických zemí, přičemž citoval společné čtvrteční prohlášení Argentiny, Brazílie, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Paraguaye, Peru a Uruguaye, které vyzvalo "obě strany k jednání o hledání mírového řešení".

Lula tuto výzvu zopakoval ve svém rozhovoru s Madurem a navrhl šéfovi Společenství latinskoamerických a karibských států, aby kontaktoval obě strany a zahájil rozhovory o sporu. Řekl Madurovi, že "jsme regionem míru", uvádí se v prohlášení.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1965

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023