Human Rights Watch: Po vetování rezoluce OSN o příměří v Gaze hrozí, že se USA budou podílet na válečných zločinech

9. 12. 2023

čas čtení 8 minut
 Organizace Human Rights Watch vydala prohlášení poté, co rezoluce Rady bezpečnosti o okamžitém humanitárním příměří ztroskotala na americkém vetu.

USA riskují "spoluúčast na válečných zločinech" tím, že poskytují Izraeli zbraně a "diplomatické krytí", varuje organizace  Human Rights Watch

USA riskují "spoluúčast na válečných zločinech" tím, že nadále poskytují Izraeli zbraně a "diplomatické krytí", když páchá "zvěrstva" v Gaze, uvedla organizace Human Rights Watch (HRW).

Ředitel HRW pro OSN Louis Charbonneau zveřejnil prohlášení poté, co USA vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti požadující okamžité příměří na palestinském území.

Veto USA zabránilo Radě bezpečnosti učinit některé z výzev, které sám Washington požadoval, včetně dodržování mezinárodního humanitárního práva, ochrany civilistů a propuštění všech civilistů držených jako rukojmí, napsal. Prohlášení pokračuje:

    Tím, že USA nadále poskytují Izraeli zbraně a diplomatické krytí, zatímco páchá zvěrstva, včetně kolektivního trestání palestinského civilního obyvatelstva v Gaze, riskují spoluúčast na válečných zločinech.

Pro recoluzci  hlasovalo 13 zemí, 1 byla proti (USA) a 1 se zdržela (Velká Británie).



- Světový potravinový program popisuje "strach, chaos a zoufalství" v Gaze

Carl Skau, zástupce ředitele Světového potravinového programu OSN (WFP), byl v Gaze a vykresluje bezútěšný obraz humanitární pomoci, která se nedostává k potřebným.

 
Prohlášení, které agentura právě vydala a které Skau sepsal, je skličujícím čtením a ukazuje, jak humanitární pracovníci čelí téměř nemožným překážkám, aby mohli nadále poskytovat pomoc tváří v tvář neutuchajícímu náporu izraelské armády:

"Nic mě nepřipravilo na strach, chaos a zoufalství, s nimiž jsme se setkali," napsal.

Zmatek ve skladech, distribuční místa s tisíci zoufalých hladových lidí, supermarkety s prázdnými regály a přeplněné útulky s přeplněnými  koupelnami. Tupé dunění bomb bylo soundtrackem našeho dne.

Na [distribučním] místě potravin mi jedna žena řekla, že žije s dalšími devíti rodinami v jednom bytě. V noci se ve spaní střídají, protože ne všichni mohli ulehnout najednou.

Pochválil týmy WFP za to, že uvnitř Gazy odvádějí "neuvěřitelnou práci", zatímco prožívají "obrovskou humanitární krizi a zároveň se snaží tuto krizi řešit". Uvedl, že agentura dosud zásobila potravinami více než milion lidí.

Každý den odhodlaně pracují, aby zabránili hladomoru mezi obyvateli Gazy, a navzdory strachu o život a mnoha výzvám stále nacházejí kreativní řešení.

"Ale to už není únosné," řekl:

S rozpadem právního řádu je jakákoli smysluplná humanitární operace nemožná. Když přichází jen zlomek potřebných zásob potravin, fatálně chybí pohonné hmoty, jsou přerušeny komunikační systémy a není zajištěna bezpečnost našich zaměstnanců ani lidí, kterým při rozdělování potravin sloužíme, nemůžeme dělat svou práci.

Lidé v Gaze jsou zoufalí. V očích žen a dětí je vidět strach. Obyvatelé Gazy žijí namačkáni v nezdravých přístřešcích nebo na ulicích, protože se blíží zima, jsou nemocní a nemají dostatek jídla.

- Palestinský pozorovatel OSN: Veto USA proti rezoluci o příměří je "zlomovým bodem v dějinách".

Podle stálého pozorovatele Státu Palestina při OSN Rijáda Mansúra je americké veto rezoluce OSN vyzývající k humanitárnímu příměří v Gaze "zlomovým bodem v dějinách".

Mansúr se připojil k Rusku (které neuznalo své vlastní akce na Ukrajině a zároveň odsoudilo "krvavou lázeň" v Gaze) v ostře formulovaném projevu k Radě bezpečnosti OSN po hlasování:

"Toto je okamžik pravdy. Je to zlomový okamžik v dějinách. Je více než politováníhodné, je katastrofální, že Radě bezpečnosti bylo opět zabráněno, aby se k tomuto okamžiku postavila čelem a dostála své jasné odpovědnosti tváří v tvář této vážné krizi ohrožující lidské životy a ohrožující regionální a mezinárodní mír a bezpečnost.

Miliony palestinských životů visí na vlásku. Každý z nich je posvátný a stojí za záchranu.

Místo toho, aby tato rada dostála svému mandátu a po dvou měsících masakrů konečně jasně vyzvala, že zvěrstva musí skončit, dostávají váleční zločinci více času na páchání svých zločinů. Jak to lze ospravedlnit? Jak může někdo ospravedlnit vyvražďování celého národa?

Ti, kdo se na jedné straně zasazovali o prodloužení útoku a na druhé straně se zároveň ohrazovali proti páchání zvěrstev, by už měli být přesvědčeni, že prodloužení této války samozřejmě znamená pokračování páchání zvěrstev, další ztráty nevinných životů, další ničení.

Zítra touto dobou budou zabity stovky lidí. Pak další stovky a pak tisíce. Děti budou zabity, osiří, budou zraněny, doživotně postiženy, ne omylem, ale záměrně, protože vrazi neberou vůbec žádný ohled na život Palestinců."

- USA viní Hamás ze svého  rozhodnutí vetovat rezoluci o příměří v Gaze


Spojené státy obvinily Hamás, že odmítá dodržet dohodu o propuštění mladých ženských rukojmích a že OSN neodsoudila útoky této skupiny na Izrael. Proto prý vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k příměří v Gaze.

Robert Wood, zástupce amerického velvyslance při OSN, právě řekl radě, že příměří by "zaselo zárodek další války":

"I když jsme podpořili právo jiného členského státu bránit svůj lid před ohavnými zvěrstvy a teroristickými činy, USA na nejvyšší úrovni podnikly intenzivní diplomatické kroky k záchraně životů a položení základů pro trvalý mír.

Americká diplomacie otevřela cestu prvním kamionům, které proudily do Gazy. Díky pomoci ve spolupráci s Katarem a Egyptem pomohla spojit více než 100 rukojmích s jejich blízkými a během sedmidenní humanitární přestávky výrazně rozšířila pomoc civilistům v Gaze.

Hamás má však jiné cíle. Jeho odmítnutí propustit mladé rukojmí vedlo k přerušení pauzy a obnovení bojů. To, že tato Rada neodsoudila teroristické útoky Hamásu ze 7. října, včetně jeho aktů sexuálního násilí a dalších nemyslitelných zlořádů, je vážným morálním selháním.

Zdůrazňujeme zásadní nesoulad mezi diskusemi, které vedeme v tomto sále, a skutečností na místě. Nepopiratelnou součástí této reality je skutečnost, že pokud by Izrael dnes jednostranně složil zbraně, jak k tomu vyzývají některé členské státy, Hamás by nadále držel rukojmí.

Hamás nadále představuje hrozbu pro Izrael a zůstává v čele Gazy. To není hrozba, kterou by některá z našich vlád nechala nadále přetrvávat na našich vlastních hranicích.

Z tohoto důvodu, ačkoli USA rozhodně podporují trvalý mír, v němž mohou Izraelci i Palestinci žít v míru a bezpečí, nepodporujeme výzvy k okamžitému příměří. To by pouze zaselo zárodek další války."


- Zástupce OSN za Spojené arabské emiráty (SAE) před hlasováním v Radě bezpečnosti uvedl, že rezoluci podpořilo nejméně 97 členských států.


Rezoluce "má jasný záměr - okamžité humanitární příměří", řekl.

Dodal, že záchrana životů musí právě teď převážit nad všemi ostatními úvahami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2584

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023