Mnoho Rusů stále věří, že existuje mýtický "Dullesův plán" a řídí politiku Západu vůči Rusku

11. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Rusové nadále věří v mýtický "Dullesův plán", který údajně západní politika vůči Rusku prováděla od 50. let minulého století - a dokonce se dočkal opakovaných důkazů, že to není nic jiného než podvrh, říká Sergej Taševskij.

Osud "Dullesova plánu" se podobá osudu Protokolů sionských mudrců a dalších mystifikací, z nichž mnohé pocházejí z fiktivních děl, jež začala žít svým vlastním životem - a zdá se, že žádné množství demaskování není schopno s tím nic udělat.

Namísto toho ti, kteří přijali mýty jako pravdivé, vidí taková odhalení o lživosti toho, čemu věří, jako důkaz, že předměty jejich víry jsou pravdivé. A dokonce i prohlášení úředníků, kteří pravděpodobně nevěří v takové "plány", považují za důkazy, že to skutečně dělají a pouze se snaží utajit před lidmi pravdu.

"Dullesův plán" se poprvé objevil v roce 1970 v sovětském románu, pak se rozšířil do některých nacionalistických časopisů v konce sovětských dob a nakonec se stal předmětem spekulací kolem rozsáhlé pomoci po Sovětský svaz, když se zhroutil. Což bylo pro věřící zjevným potvrzením toho, že Američané, používající Dullesův plán, dosáhli svých cílů.

Od té doby různí odborníci vyprávěli tuto historii a ukázali, že celá myšlenka je podvod. Ale "plán" má stále své věřící. A tak je velmi dobře možné si představit scénu v novém filmu, ve které by ruský agent jako Stirlitz věděl, že Dulles neměl plán, ale přesto by Moskva požadovala podrobnosti...

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2571

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2023