Lidská činnost "tlačí planetu k bodu zvratu", tvrdí většina obyvatel žijících v zemích G20

19. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

- Podle celosvětového průzkumu chce 74% respondentů upřednostnit boj s klimatickou krizí a ochranu přírody před zaměstnaností a ziskem

- Čtyři z pěti respondentů uvedli, že jsou ochotni udělat více pro obnovu globálních statků

- Tato zjištění by měla vedoucím představitelům skupiny G20 dodat důvěru k rychlejšímu postupu při zavádění ambicióznější politické agendy na ochranu a obnovu planety

Podle celosvětového průzkumu se tři čtvrtiny lidí v nejbohatších zemích světa domnívají, že lidstvo tlačí planetu k nebezpečnému bodu zvratu, a podporují změnu priorit směrem od ekonomického zisku.

Průzkum společnosti Ipsos Mori provedený pro organizaci Global Commons Alliance (GCA) rovněž zjistil, že většina dotázaných (58%) je stavem planety znepokojena nebo velmi znepokojena. Čtyři z pěti respondentů uvedli, že jsou ochotni udělat více pro obnovu globálních statků, informuje list Guardian.

Hlavní autor zprávy Owen Gaffney z GCA konstatoval, že výsledky průzkumu ukazují silnou celosvětovou podporu pro naléhavé a rozhodné kroky v oblasti klimatické krize a krize biodiverzity.

"Tato zjištění by měla vedoucím představitelům skupiny G20 dodat důvěru k rychlejšímu postupu při zavádění ambicióznější politické agendy na ochranu a obnovu planety," říká Gaffney.

Průzkum světového veřejného mínění byl realizován v dubnu a květnu - předtím, než na severní polokouli vypukly rekordní vlny veder, záplavy a požáry, a několik měsíců předtím, než zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu varovala před "nevyhnutelnou a nezvratnou" změnou klimatu způsobenou lidskou činností.

V zemích G20 se 73% lidí domnívá, že lidská činnost přiblížila zemi ke kritickému bodu. Povědomí o těchto rizicích bylo výrazně vyšší v méně bohatých zemích - Indonésii (86%), Turecku (85%), Brazílii (83%), Mexiku (78%) a Jihoafrické republice (76%) - než v nejbohatších zemích – ve Spojených státech (60%), v Japonsku (63%), Velké Británii (65%) a Austrálii (66%).

Celkově se více než polovina (59%) respondentů domnívá, že příroda je již příliš poškozená na to, aby mohla dlouhodobě uspokojovat lidské potřeby.

Lidé začínají mít pocit, že "příroda vrací úder", napsala v předmluvě zprávy keňská environmentalistka Elizabeth Wathuti.

"Zdá se, že lidé u moci mají pocit, že je v pořádku kácet staré stromy nebo ničit přírodní ekosystémy kvůli stavbám či silnicím nebo těžit ropu, pokud pak vysadí nové stromy. Tento přístup však nefunguje a zjištění uvedená v této zprávě ukazují, že mnoho lidí už takovou ekonomickou idiocii nepodporuje."

Průzkum Global Commons přichází v době, kdy se připravuje řada mezinárodních setkání o neutěšeném stavu podpůrných planetárních systémů: klimatický summit Cop26 v Glasgow, konference o biologické rozmanitosti Cop10 v Kunmingu a setkání na vysoké úrovni "Stockholm+50", které se uskuteční příští rok u příležitosti 50. výročí první konference OSN o životním prostředí.

Stejně jako po většinu posledního půlstoletí budou snahy o posílení planetárních ekosystémů pravděpodobně narážet na odpor politických a ekonomických zájmů. Průzkum ukázal, že překonání těchto překážek má mezi světovou veřejností silnou podporu.

Více než čtyři pětiny (83%) respondentů ze zemí G20 chtějí dělat více pro ochranu a obnovu přírody, zatímco více než dvě třetiny z nich (69%) věří, že přínosy opatření na ochranu globálního společenství převažují nad náklady. Tento názor převládal nejvíce v Brazílii a nejméně pak ve Francii (44 %).

Celkově 74% lidí souhlasí s tím, že by se jednotlivé země už neměly soustředit na růst HDP a zisk. Místo toho se by se měly více zaměřit na zdraví a blaho lidí a přírody.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5908

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021