Íránští umělci se za nového prezidenta obávají "stalinské éry"

23. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Navrhovaný ministr zejména kritizuje "kontrarevoluční" íránské režiséry a chce je zakázat. 

Íránský prezident Ebrahím Reisí vybral na post ministra kultury kandidáta, který vyvolal rozhořčenou reakci umělců. Ti se obávají, že dojde k návratů přísných kulturních omezení.

Írán "není Sovětským svazem Stalinovy éry", uvádí se v prohlášení Íránské národní unie ředitelů divadel adresovaném navrhovanému ministrovi Mohammadu Mehdímu Esmailímu.

Prohlášení je součástí rozhněvané reakce na osmdesátistránkový dokument zveřejněný navrhovaným ministrem, který obsahuje jeho vizi budoucnosti íránského umění a kultury.

Šestačtyřicetiletý Esmailí se zvlášť zaměřil na stav filmu, dramatických umění a hudby. Stěžuje se na "kontrarevoluční" atmosféru, čím zastánci tvrdé linie označují liberalismus. Dramatická umění jsou podle ministra zamořena "deviací a sekularismem".

Než Esmailí vystudoval politologii, dokončil klerikální studia v íránských seminářích. Pracoval jako kulturní poradce nynějšího prezidenta, když ten pracoval jako kustód nadace Astan Kuds v Mašchadu. Řídil také dozorčí radu konzervativní státní televize kontrolované nejvyšším duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím.

Ve svých plánech Esmailí útočí na předchůdce, kteří podle něj nedokázali zakázat režiséry "spojené s nepřáteli". Jeho nespokojenost přichází navzdory rozsáhlým omezením, zákazům cestování a dokonce věznění řady režisérů, kteří se postavili cenzuře a kontroverzním pravidlům umělecké produkce.

Režisér Homajún Assadian se v reakci ptá: "Mimochodem, slyšel jste o tom, že vaši soudruzi dobyli Kábul?"

Podle ústavy prezident vybírá ministry, kteří podléhají schvalování parlamentem. Nicméně nepsané pravidlo říká, že nominant na post ministra kultury a ještě několik dalších jsou předloženi parlamentu teprve po schválení nejvyšším lídrem. S takovou podporou se očekává, že Esmailí v konzervativním parlamentu hladce projde.

Nicméně tento konzervativní politik přesto může čelit víceméně bezzubé kritice reformistické menšiny v parlamentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4483

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2021