Afghánistán: Nejméně 60 civilistů a 12 amerických vojáků usmrceno při atentátu na letišti v Kábulu

26. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

Afghánské ministerstvo zdravotnicví uvedlo, že nejméně 60 osob bylo usmrceno a 140 zraněno. Usmrceno bylo 12 amerických vojáků a dalších 15 bylo zraněno, konstatoval generál McKenzie. Dodal, že očekává, že útoky budou pokračovat a americká armáda podnikne kroky proti těm kdo nesou odpovědnost za dnešní atentáty. Útok provedla organizace známá jako Islámský stát provincie Chorasan. Teroristické útoky a úmrtí amerických vojáků na letišti v Kábulu jsou velkým problémem pro prezidenta Bidena. Odpovědnost za útoky na kábulském letišti přijal Islámský stát. 

* * *
Reuters: Příkop u letiště v Kábulu byl naplněn krví prosáklými mrtvolami, poté co byly při atentátech usmrceny desítky civilistů. Usmrcení 12 amerických vojáků to činí jedním z nejvražednějších incidentů za celých 20 let afghánské války.

U jedné ze vstupních bran na letiště v Kábulu došlo k velké explozi, pouhých několik hodin poté, co západní výzvědné služby varovaly před nebezpečím atentátů. Po výbuchu došlo ke střelbě. Útok potvrdil tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby:

"Potvrzujeme, že došlo k explozi u kábulského letiště. Počty mrtvých a zraněných nejsou zatím jasné. Poskytneme další informace, jakmile budeme moci."



Pak Kirby potvrdil, že při výbychu u Abbey Gate na letišti v Kábulu zahynul dosud neznámý počet obětí.

Talibán uvedl, že nejméně 11 lidí, včetně cizinclů a dětí, bylo usmrceno, a mnoho stráží z Talibánu bylo zraněno, informuje Al Jazeera.

Americké velvyslanectví žádalo Američany, aby okamžitě opustili oblast u letiště, po výbuchu u Abbey Gate:
 

Asi 60 pacientů zraněných při útoku na letišti přišlo zatím do kábulského chirurgického střediska:


Podle předběžných zpráv bylo 13 lidí usmrceno a 50 zraněno. Většina obětí jsou ženy a děti. Bylo zraněno také asi 5 amerických vojáků.

K jednomu atentátu došlo u Abbey Gate, při vstupu na letiště, k druhému nedaleko hotelu Baron, kde se zpracovávaly žádosti Afghánců doufajících, že se dostanou do Británie. Atentáty zřejmě spáchala afghánská odnož Islámského státu. Oba atentáty provedli sebevražední atentátníci.


-1
Vytisknout
7328

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021