Strach a zuřivost v Kábulu: Britové a Američané se vykašlali na tisíce lidí, jimž hrozí od Talibánu smrt

27. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


- Tisíce lidí, kteří měli právo na evakuaci, byli ponecháni na pospas Talibánu

- Na britském velvyslanectví v Kábulu zůstaly rozházené štosy papíru se jmény, adresami a telefonáty Afghánců, kteří pracovali pro britskou armádu a pro britské úřady

- Při pátečním atentátu u kábulského letiště zahynulo 190 osob

 
Tisíce lidí, kteří mají oficiálně právo přijít do Británie, čelí nejistému osudu. Osoby, na něž se západní spojenci vykašlali, zuří a mají strach a ostře kritizují "absolutně nekompetentní" záchranný plán Západu.

Britská vláda přiznala, že nejméně 1100 Afghánců nebude evakuováno včas, avšak někteří poslanci upozorňují, že je to obrovské podcenění reálných počtů ohrožených osob.

"Tento počet je zlomek celkového počtu a je to další facka do obličeje oněch odvážných Afghánců, kteří byli ochotni spolupracovat s Británii po dobu dvaceti let," konstatoval jeden poslanec, labourista Neil Coyle.

Jeden britský občan uvedl, že se už dva dny skrývá ve sklepě: "Myslíme si, že Talibán jde dům od domu a hledá kohokoliv, kdo má zahraniční pas. Bojím se o život." ZDE 

Generálmajor Charlie Herbert, který třikrát sloužil v Afghánistánu, kritizoval rozhodnutí dovolit bývalému mariňáku Penu Farthingovi evakuovat z Kábulu svůj zvěřinec. "Vy jste jeho psům a kočkám dali přednost před deseti afgánskými rodinami, kteří se snažili dostat se do evakuace posledních 72. Jste naprosté svině. Nikdy vám to neodpustím," napsal na Twitteru. Ministerstvo obrany předtím uvedlo, že Farthing, který provozoval v Kábulu útulek pro zvířata, dostal povolení odletět soukromým letadlem.


"Bezprecedentní" počty lidí cestují z Afghánistánu do Pákistánu přes oficiální pohranični přechody. Masakr na kábulském letišti přiměl více lidí, aby se pokusili dostat se pryč ze země.

I když Pákistán tvrdil, že nepřijme žádná uprchlíky (Pákistán zosnoval převzetí Afghánistánu Talibánem), přechod Spin Boldak-Chaman zůstává otevřený a v posledních dnech jím přešly statisíce Afghánců.  ZDE 

Počet mrtvých při pátečních masakrech na kábulském letišti stoupl na nejméně 170 osob, informuje Washington Post. Dalších 155 osob bylo zraněno. Počet mrtvých nezahrnuje počet mrtvých amerických vojáků a zřejmě ještě stoupne, protože mnoho mrtvol je zatím nedosažitelných.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

2
Vytisknout
8105

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021