Ahmad Masúd jr.: Kvůli míru jsem ochoten odpustit

23. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Ahmad Masúd je ochoten kvůli míru anulovat krevní mstu za svého otce, ale odmítá ustupovat ozbrojenému nátlaku tálibů či přijmout extrémistickou vládu. 

Nádherné Pandžšírské údolí v Afghánistánu skýtá jiný obrázek než Kábul, kde se uprchlíci snaží hromadně opustit zemi, napsal Kamal Alam.

V 80. letech fotografové z Východu i Západu jezdili na sever země pořizovat snímky zesnulého vojenského velitele a jednoho z hlavních lídrů afghánského protisovětského odporu Ahmada Šáha Masúda.

Když se znova ozývají bubny války, Padžšír se připravuje na další boj. Všechny síly odporu přítomné v regionu pracují na rekrutaci dalších branců.

Za poslední dva týdny syn zesnulého velitele Ahmad Masúd nepřetržitě jednal s vysoce postavenými politiky a vojáky z celé země, aby se připravil na nejčernější scénář.

Tato jednání se zintenzívnila, když se stalo pravděpodobnějším, že prezident Ašraf Ghání opustí Afghánistán, poté co Talibán obsadil provincii Nimrúz.

Gháního odpovědnost

Masúd viní Gháního, že si neuvědomil, jak hluboko celou zemi uvrhl, když vyplýtval miliardy dolarů, jež svět každý rok Kábulu věnoval.

Navzdory těmto penězům většina Afghánců žije v bídě. Jen několik elitních politiků vydělalo miliony na utrpení země, přičemž jejich peníze skončily v zahraničí.

Vedle korupce Ghání také prosazoval agendu, která využívala etnických rozdílů a způsobila rozdělení afghánské společnosti. Je odpovědný za postavení Paštunů proti Tádžikům, Uzbekům a Hazárům.

"Afghánistán nikdy nedokázal založit silný centralizovaný systém, nepodařilo se mu to po více jak 100 let a nejlepším řešením byla decentralizace a posílení regionů bez porušení celkové územní integrity země," tvrdí Masúd.

"Kvůli bující korupci a mizerné vládě způsobené vysoce centralizovaným systémem vlády a bezpečnosti afghánská vláda nedokázala získat podporu obyvatelstva," poznamenal Masúd.

"Tato diverzifikovaná a multietnická afghánská společnost zdůraznila, že potřebuje decentralizovaný politický systém a ozbrojené síly," dodal.

Pandžšír a odpor proti Talibánu

Pro Masúda představuje jednání s Talibánem přijatelnou možnost, protože jde o Afghánce a sdílejí stejné náboženství, islám.

"Jsme připraveni jednat s Talibánem, už máme s hnutím kontakty, naši společní zástupci se několikrát setkali," prozrazuje Masúd.

Nicméně zdůrazňuje, že si Talibán nebude moci vynutit svou vůli silou zbraní a měl by zavládnout mír.

"Pokud chtějí mír, ať s námi jednají a spolupracují, všichni jsme Afghánci a bude mír."

"Pandžšír je jediná provincie, která odolává, celá země padla, ale my stojíme vzpřímeně," dodal Masúd a připomněl odpor v severním Afghánistánu, který porazil Sověty v 80. letech a Talibán v 90. letech.

V roce 2001 byl Masúdův otec z podnětu al-Kájdy a Talibánu zabit sebevražedným bombovým atentátníkem.

Masúd vyjádřil ochotu odpustit zabití svého otce kvůli míru a bezpečnosti v zemi.

"Toužím a jsem připraven odpustit krev mého otce, abych dosáhl míru, bezpečnosti a stability země," řekl Masúd.

"Už prostřednictvím politických jednání vytváříme s Talibánem smíšenou vládu, ale co je nepřijatelné je vytvoření afghánské vlády charakterizované extrémismem, který by představoval vážnou hrozbu, nejen pro Afghánistán, ale pro region a celý svět," poznamenal Masúd.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5678

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2021