Omyly Pentagonu, které přispěly k porážce afghánské armády

18. 8. 2021

čas čtení 4 minuty
  • Pentagon se snažil vytvořit soudobou armádu v zemi s negramotnými rekruty, která postrádá infrastrukturu nezbytnou k provozu a udržování moderní výzbroje. 

Kolaps afghánské armády, který umožnil Talibánu převzít kontrolu nad Kábulem, vrhá ostré světlo na chyby spáchané během dvaceti let Pentagonem, který utratil v Afghánistánu miliardy dolarů.

   

Špatné vybavení


Washington ve snaze vytvořit moderní armádu připomínající jeho vlastní utratil 83 miliard. V praxi to však znamenalo ohromnou závislost na letecké podpoře a vyspělých komunikačních technologiích v zemi, kde jen 30 % populace může počítat se spolehlivými dodávkami elektřiny.

Letouny, vrtulníky, bezpilotní letouny, obrněná vozidla, brýle pro noční vidění: Spojené státy při vybavování afghánské armády nešetřily. Nedávno dokonce dodaly poslední verzi vrtulníku Black Hawk.

Avšak Afghánci, z nichž mnozí jsou negramotnými mladíky v zemi bez infrastruktury schopné podporovat nejnovější vojenské vybavení, nedokázali klást vážný odpor hůře vybaveným a zjevně méně početným silám nepřítele.

Jejich schopnosti byly vážně přeceňovány, tvrdí John Sopko, zvláštní generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR).

Pokaždé, když se Sopko snažil evaluovat afghánskou armádu, došlo ke změně cílů a úkol byl zjednodušen. A pak, když ani ten nebyl splněn, utajili hodnotící kritéria. "Takže věděli, jak špatně na tom afghánská armáda je."

Poslední zpráva jeho úřadu pro Kongres tvrdí, že "pokročilé zbraňové systémy, vozidla a logistika využívané západními armádami, se vymykají schopnostem z velké části negramotných a nevzdělaných afghánských sil."

Přehnaná čísla


Po celé měsíce představitelé Pentagonu trvali na tom, co podle nich byla početní výhoda afghánských sil - údajně s 300 000 muži v armádě a policii - nad Talibánem, jehož počty odhadovali na 70 000.

Tato čísla však byla velmi přehnaná, tvrdí Combat Terrorism Center při akademii ve West Pointu.

V červnu 2020 šlo podle centra jen o 185 000 mužů v armádě a silách zvláštního určení podřízených ministerstvu obrany. Zbytek tvořila policie a další bezpečnostní personál.

A sotva 60 % vojáků afghánské armády tvořil vycvičený personál.

Přesnější odhad skutečné bojové síly po započtení 8 000 příslušníků letectva činil 96 000.

Zpráva SIGARu hovoří o velkých problémech s dezercemi. Armáda vystřídala každoročně 25 % svého personálu, z velké části kvůli dezercím.

Polovičaté sliby


Američtí představitelé opakovaně slíbili, že budou pokračovat v podpoře afghánské armády i po 31. srpnu, kdy mělo být dokončeno stahování amerických vojáků. Ale nikdy nevysvětlili, jak by to chtěli logisticky provést.

Během poslední návštěvy Kábulu ministr obrany Lloyd Austin nastínil možnost pomoci Afgháncům s údržbou jejich letectva - pomocí přístupu nazvaného logistika "over the horizon".

Toto vágní pojetí implikovalo virtuální výcvik prostřednictvím videokonferencí na platformě Zoom. Tento přístup se jeví jako iluzorní vzhledem k potřebě Afghánců disponovat počítači nebo smartphony s dobře fungujícím připojením.

Bývalý velvyslanec v Kábulu Ronald Neumann je přesvědčen, že americké ozbrojené síly se mohly stahovat pomaleji.

Dohoda Trumpovy administrativy s Talibánem (kterou Talibán nedodržoval a využil ji jen k přípravě závěrečné ofenzívy - pozn. KD) vyzývala k úplnému stažení zahraničních jednotek k 1. květnu. Joe Biden tento termín prodloužil původně do 11. září, ale pak jej opět změnil na 31. srpen.

Ale také rozhodl stáhnout ze země všechny americké obrany, včetně kontraktorů, kteří hráli klíčovou roli v logistice afghánských sil.

"Postavili jsme letectvo závislé v údržbě na kontraktorech a pak jsme kontraktory stáhli," sdělil Neumann síti NPR.

Bez peněz a bez jídla


A co je ještě horší, služné pro afghánskou armádu bylo po léta vypláceno Pentagonem. Ale od okamžiku, kdy v dubnu americká armáda oznámila plánované stažení, zodpovědnost za tyto platby přešla na vládu v Kábulu.

Mnoho afghánských vojáků si na sociálních médiích stěžovalo, že nejen nedostali celé měsíce žold, ale v mnoha případech už ani nedostávali jídlo nebo zásoby - dokonce ani munici.

Rapidní stažení Američanů znamenalo poslední ránu.

"Odchodem a odepřením leteckého krytí jsme hluboce šokovali afghánskou armádu a její morálku," říká Neumann.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6381

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021