Památka na Bidenovu hanebnou zradu Afghánců přetrvá

18. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Naše opuštění Afghánců, kteří nám pomáhali, spoléhali na nás a vsadili na nás své životy je závěrečnou, bezdůvodně podstoupenou hanbou, které jsme se mohli vyhnout, napsal George Packer.

Dvacetiletý debakl v Afghánistánu obklopuje spousta obviňování - dost na to, aby zaplnilo knihovnu. Možná že snaha přebudovat tuto zemi byla od počátku odsouzena k neúspěchu. Ale naše opuštění Afghánců, kteří nám pomáhali, spoléhali na nás a vsadili na nás své životy je závěrečnou, bezdůvodně podstoupenou hanbou, které jsme se mohli vyhnout. Bidenova administrativa nedokázala naslouchat varováním, nedokázala neprodleně jednat - a její selhání za sebou zanechalo tisíce Afghánců vydaných na pospas děsivému osudu. Památka této hanebné zrady přetrvá. Břemeno hanby padá na prezidenta Joea Bidena.

To vše bylo předvídatelné - a vše bylo i předvídáno. Po celé měsíce kongresmani a zastánci uprchlíků, veteránské i lidskoprávní organizace vyzývali Bidenovu administrativu, aby na základě mimořádné situace evakuovala afghánské spojence Američanů. Po celé měsíce se v tisku objevovala ponurá varování. Reakce administrativy nikdy nebyly adekvátní. Tvrdila, že čeká na schválení procesu Kongresem, že polovina tlumočníků nechce odjet, že nechce vyvolat paniku a kolaps vlády v Kábulu, že je třeba najít třetí zemi v regionu, že se Kábul udrží minimálně půl roku.

Některé z těchto odpovědí možná byly myšleny upřímně. Všechny byly irelevantní, sebeobelhávající nebo rovnou falešné. I když někteří představitelé State Departmentu, Pentagonu a Bílého domu sami tiše prosazovali urgentnější opatření, která by umožnila vyhnout se katastrofě, Biden se stavěl na odpor - jakoby nechtěl dovolit, aby Afghánistán interferoval s jeho prioritami, jakoby byl s Afghánistánem hotov v té minutě, kdy oznámil stažení všech zbývajících amerických sil. Tato tvrdost je ohromující u prezidenta, který v Senátu strávil léta prací ve prospěch obětí genocidy a válečných uprchlíků; který kdysi afghánské dívce slíbil, že zajistí, aby ji USA neopustily; který se intenzívně zajímá o životní podmínky amerických vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
5376

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021