Putin podpořil implozi Bidenovy kredibility zvýšením ceny zemního plynu v Evropě

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
  • S blížící se zimou Putin vydírá Evropu zdražením plynu - a Biden, který mu věnoval nový plynovod, s tím nic nenadělá. 

Rusko ve čtvrtek podpořilo implozi globální kredibility prezidenta Joe Bidena, když zvýšilo ceny plynu exportovaného do Evropy, upozorňuje Tom Rogan.

Pro Bidena těžko mohlo být načasování tohoto kroku horší. Zatímco spojenci lamentují nad prezidentovou zjevně hrdou neschopností v Afghánistánu (a novou uprchlickou vlnou do Evropy, která z ní může vyplynout - pozn. KD), dorazil Vladimir Putin, aby Bidenovu zahraniční politiku ještě více vykuchal.

Ruský státní energetický gigant Gazprom oznámil 30 % zvýšení své cenové projekce pro dlouhodobé kontrakty s evropskými státy mimo bývalý SSSR. Nový odhad činí 269,60 dolaru za 1 000 m3. Následuje po předchozím zvýšení koncem června. Aby ještě více ozřejmil záměr udělat z Bidena a německé kancléřky Merkelové blázny, Gazprom odmítl významněji navýšit dodávky přes území Ukrajiny. V srpnu si zamluvil jen 650 000 m3 dodatečné kapacity denně. Ukrajina nabídla 23 x více.

Jde o zcela předvídatelný úder.

Nejprve Biden zradil Ukrajinu a východní křídlo NATO, když daroval Putinovi plynovod Nord Stream 2. Pak Biden a Merkelová odsouhlasili montypythonovskou dohodu, která zajišťuje zranitelnost Ukrajiny ruskou agresí. Teď se Putin směje, když se věnuje vymahačství tváří v tvář blížící se evropské zimě.

Lídr svobodného světa nevypadá příliš věrohodně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6781

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2021