Maďarsko na pokraji autokracie

31. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Budapešť: Billboardy. Televizní kampaně. Rozhlasové pořady. Protiuprchlická vláda premiéra Viktora Orbána používá nejrůznější páky ve snaze ovlivnit veřejné mínění, zejména co se týče evropské uprchlické krize, píše Patrick Kingsley v deníku New York Times.

Dokonce i školní učebnice.

Na straně 155 nejnovější učebnice dějepisu pro osmé třídy je školákům sděleno, že je Orbán přesvědčen, že uprchlíci jsou pro Maďarsko hrozbou - a pak jsou povzbuzováni, aby jeho názor přijali. "Může být problematické," argumentuje učebnice, "když koexistují různé kultury."



Je symptomatické pro rozsah Orbánovy propagandy, že je začleňována i do učebnic.

Už osm let Orbán systematicky útočí na strukturu maďarské demokracie. Přepsal maďarskou ústavu, změnil soudnictví a pozměnil volební systém, aby dával přednost jeho straně Fidesz. Orbán se také snaží změnit i software maďarské demokracie - její kulturní sféru, občanskou společnost a školství.

Lidé z jeho strany dominují mnoha kulturním institucím a univerzitám. Rostoucí počet dramat a výstav má nacionalistický a protizápadní podtext. Náboženským organizacím a nevládním organizacím kritickým vůči straně Fidesz jsou odebírány finanční prostředky. Orbán zejména systematicky pomlouvá maďarsko-amerického filantropa George Sorose.

Průzkumy veřejného mínění jsou zneužívány k ovlivňování veřejného mínění a historie je také zkreslována. Vláda nutí historiky, aby prosazovali takový narativ, v němž jsou Maďaři obětmi vnějších sil, a který zdůrazňuje pozitivní význam převahy maďarského etnika.

V Maďarsku se budou 8. dubna konat všeobecné volby. Orbán v nich lehce zvítězí a posílí své postavení jako hlavního předáka globální ultrapravice. Obdivují ho ultrapravičáci na obou stranách Atlantiku.

"Je to hrdina," tvrdí Steve Bannon, bývalý stratég prezidenta Trumpa. "Je to dnes nejvýznamnější osobnost na scéně."

Tou scénou je podle mnohých rozklad demokracie.

Podle Orbánova aktivisty v občanské sféře, Laszla Csizmadiy, je povinností občanských společností ochraňovat národní totožnost a prosazovat křesťanské hodnoty. Zvolená vláda představuje vůli lidu, a tak jsou tu občanské společnosti od toho, aby ji prosazovaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10138

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018