17 doporučení jak přežít internetovou éru

28. 3. 2018

čas čtení 5 minut


V posledních dnech vyšlo najevo, že firmy provozující sociální sítě o vás vědí v podstatě všechno. Jak se proti tomu bránit? 

1. Stáhněte si všechny informace, které o vás má Google

Možná jste si už stáhli všechny informace, které o vás má Facebook, to se stalo v posledních dnech docela módou. Otevřete si nástroj Googlu "Takeout" a stáhněte si data z množství aplikací Googlu, které pravděpodobně používáte. Získáte obrovské soubory obsahující informace o všem. Jakmile zjistíte, kolik informací o vás Google má, pravděpodobně to budete chtít vymazat. Také asi budete chtít zabránit Googlu, aby sledoval a zaznamenával, kde jste a kudy se pohybujete. Otevřete si Google, otevřte Mapy a klikněte na timeline v menu. Dole je možnost jak zpracovávat vaši historii toho, kde pobýváte.

 

2. Nedovolte svému toastovači, aby rozbil internet

Dnes si můžete koupit "inteligentní" verzi téměř všeho. Existují toastovače, napojené na internet, které informují váš telefon, když je topinka upečená. Existují vidličky na bluetooth, které vibrují, když jíte příliš rychle. Existují deštníky, připojené na internet, které vás informují, že má pršet. Nejenže jsou tyto výrobky drahé a zbytečné, ale většina je velmi špatně zabezpečena. V roce 2016 hackeři zneužili těchto produktů k blokaci velké části internetu. Nemá smysl, abyste se museli bát, jestli váš toastovač se proti vám spiknul.

3. Vypněte si AirDrop

Pokud používáte iPhone, vypněte si funkci AirDrop, aby vám cizí lidi ve vlaku nemohli posílat pornografické fotky. 

4. Zabezpečte svůj účet u Yahoo

Možná máte starý emailový účet, který jste dosud nevymazali. Ten emailový účet je zdrojem obrovského množství informací, které jen čekají na hacknutí. Nemusíte tento účet mazat, ale měli byste si ho zajistit. Změňte heslo a zapněte dvoustupňovou verifikaci. Vypněte všechny vazby na cloud.

5. 1234 není přijatelné heslo

Nejbezpečnější hesla jsou dlouhá slovní spojení. Například výraz "vopicenenídobréheslo" by počítač skoro vůbec nedešifroval.

6. Zkontrolujte, zda vám byla ukradena data

"Pwned" je internetový žargon - znamená to, že vám byla z emailového účtu ukradena osobní data. Je dobré to pravidelně kontrolovat. Jděte na stránky haveibeenpwned.com, zadejte svou emailovou adresu a ten server vám dá vědět, zda vám byla ukradena data, v kterémžto případě byste měli změnit své heslo

7. Buďte ostražití před cenami, určenými jen pro vás

Všichni známe tzv. "dynamické ceny" - iritující způsob, jímž se den ode dne mění ceny letenek. Nyní však vznikají personalizované ceny - obchodníci analyzují vaše data a zjišťují, kolik jste ochotni zaplatit, a podle toho určují pro vás osobně cenu. Uber například ví, že jste ochotni za jízdu zaplatit víc, pokud máte v mobilu skoro vybitou baterii. Dělají to i jiné firmy. Takže než si něco velkého koupíte na internetu, je rozumné podívat se na cenu z jiného přístroje, nebo použijte inkognito prohlížeč v soukromém modu. Existují také nástroje, jejichž prostřednictvím můžete předstírat, že jste někde jinde či někdo jiný. To je moderní forma smlouvání o ceně.

8. Zamávejte do webové kamery svého počítače vašemu špionu, který vás sleduje

Každý špion potřebuje trochu sociální interakce.

9. Vypněte notifikace všeho, když to není osoba, která mluví přímo s vámi

10. Nikdy nedávejte na internet fotografie svých dětí

Pokud je umístíte na veřejný prostor, Google je najde. A když je Google najde, už nikdy nezmizí. Jak vysvětlíte svému dítěti za 16 let, že nemůže získat řidičský průkaz, protože jste na internet umístili jejich HD fotografii, když jim byly dva roky a je na ní čitelná jejich rohovka? 

11. Když jste ve společnosti přátel, mějte telefon v kapse anebo ho položte obrazovkou dolů na stůl

12. Někdy je opravdu rozumné všechno vymazat a začít úplně znovu

Když si každý rok úplně vymažete mobil, dovíte se, jaké aplikace opravdu potřebujete, a které jen sbírají vaše data.

13. Nedávejte si kameru do ložnice.

14. Mějte během týdne tolik dní bez internetu a mobilu, jako máte dní bez alkoholu

15. Nedovolte algoritmům, aby určovaly, co děláte

Nejste robot, jste člověk, a vykonávat svou vlastní vůli je největší výhodou, jakou máte. Když vám skončí video na YouTube, nesledujte další, které se spustí automaticky. Když si otevřete ráno mobil, nečtěte to, co vám tam nastrkají zpravodajské servery. Používejte volby! Chovejte se svobodně! Buďte člověk!

16. Dělejte si, co chcete, se svými daty, ale ostražitě chraňte data svých přátel

Neumožňujte nikomu přístup na váš adresář. Data vašich přátel jsou jejich a vy nemáte právo je po světě rozšiřovat.

17. Uvědomte si, že stojí za to ochraňovat své soukromí

Stále více si jsme vědomi toho, že náš život je zredukován na prodejná data. Všechno, co děláme, je na prodej. Tento trvalý dohled nás mění. Ovlivňuje to, co kupujeme a myšlenky, které přijímáme. Dávejte si víc pozor, jak se chováte na internetu. Není důležité jen chránit vlastní informace, je i důležité uchovat si samostatné myšlení a individualitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
13102

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018