Polsko: Demonstrace ve městě Mielec. Přišla čtvrtina obyvatel

28. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Obyvatelé polského města Mielec si léta stěžují na firmu Kronospan, která vyrábí nábytek a podlahové panely, že znečišťuje vzduch ve městě. Nakonec vyšli do ulic. V neděli zde pochodovalo ulicemi kolem 15 000 lidí, neboli čtvrtina všech obyvatel.


  Mielec je město s největší průmyslovou produkcí v Podkarpatí. Jde také o nejstarší průmyslovou oblast v Polsku - a na jejím území působí firma Kronospan v dřevovýrobě a výrobě nábytku.

  Obyvatelé po léta označují Kronospan za největšího znečišťovatele ve městě. Nyní se ukázalo, že již nevěří ujišťování firmy o modernizaci.

  Minulou neděli vyšlo do ulic Mielce 12 - 15 000 osob. Účastníci manifestace skandovali: "Stop Krono-okupaci!" "Pryč s Kronobylem!". U sídla firmy položili symbolický věnec. Žádají změnu předpisů, aby bylo možno firmu uzavřít, nebo jí znemožnit znečišťování životního prostředí.

  Z komínů sušárny Kronospanu stoupá šedý dráždivý a páchnoucí kouř. Pokaždé za nepříznivých meteorologických podmínek, zejména za bezvětří, se nad městem rozprostře clona nečistot, která se mění v mlhu.

  Firma má integrované povolení vydané maršálkem vojvodství. V březnu inspektorát ochrany prostředí publikoval údaje o dva měsíce trvající kontrole ve firmě. Ukázalo se, že emitor sušárny vláken překračuje normy. Týká se to oxidu siřičitého, oxidů dusíku a oxidu uhelnatého. Maršálek Władysław Ortyl inicioval proces odebrání integrovaného povolení. Zahájen byl rovněž administrativní postup ohledně napomenutí Kronospanu za překročení norem. Vojvodský inspektorát ochrany prostředí zkoumá žádost ohledně zákazu provozování instalace.

 

Zdroj v polštině: ZDE

0
Vytisknout
11510

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018