TV Barrandov v tichosti připravuje velkolepý životopisný seriál o Miloši Zemanovi

Já jsem stát

1. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
Dlouhé, nicméně k ukousání nehtů napínavé monology budoucího světového vůdce, které ve své době slyšely jen stěny nenápadného sídlištního bytu v pražských Lužinách a občas i manželka Ivana. Roky hlubokých úvah nad zdánlivě neřešitelnými politickými a ekonomickými problémy milované země i světa, který ji obklopuje, jež následně vyústí v překvapivá, geniální řešení a neskonalou úctu světových politických lídrů. Důmyslně promyšlené scény a umělecké obrazy podtrhují jedinečnost osobnosti, která se překvapivě zrodila tam, kde by to nikdo nečekal a navzdory všem příkořím, jež nemizí ani tváří v tvář historické pravdě. "Ty oči jsou z rodu těch, jež vědí a jitro země svítí mřížkou řas, ty oči vidí boj a klidně vstříc mu hledí, prezident Zeman se usmívá a úsměv roste v nás." Tolik ze synopse k epickému seriálu, jež byla 1. dubna 2018 zcizena a zveřejněna na parazitních webech pražské kavárny. Scénář, režie, produkce, kamera, zvuk, casting, kostýmy jsou podle dostupných informací dílem podnikatele, moderátora, investigativního novináře, filantropa, filozofa, boxera a především rovného člověka Jaromíra Soukupa, který zároveň herecky ztvární sedm rolí v seriálu, mimo jiné Miloše Zemana v letech dětství a počínající dospělosti. Podle dostupných informací už o distribuční práva pro zahraničí projevila zájem společnost Netflix, která by ráda seriál nadabovala do několika světových jazyků. "Předpokládáme velký zájem v Rusku a v Číně," sdělila na přímý dotaz Britských listů osoba obeznámená s plány Netflixu pod podmínkou anonymity. První díl by měl českou i světovou premiéru 28. září, v den narozenin Miloše Zemana. Sdílený židobolševickozednářský google kalendář ukazuje, že většina mocných si na večer tohoto dne vyhradila home office.

Název seriálu Já jsem stát je hravou variací na známý výrok císaře Ludvíka XIV. "Byla to vůbec první myšlenka, od které se odvinuly všechny další úvahy, scénář a celkové pojetí díla," nechal se údajně slyšet Jaromír Soukup.

Seriál bude stát na prolínání časových rovin a bude používat řadu autentických záběrů, které Jaromír Soukup osobně sesbíral během let prezidentování Miloše Zemana. Použity budou také archivní záběry, jež tvůrcům po těžkém vyjednávání, plném snah překazit výrobu seriálu, poskytla Česká televize. Dle informací od osoby, která se vyjednávání účastnila, musela nakonec ČT ustoupit argumentu Jaromíra Soukupa, že její obstrukční postoj je v přímém rozporu s Kodexem ČT a že tím jako televize veřejné služby brání naplňování veřejného zájmu.

Seriál je podle tvůrců postaven na hravosti, neotřelosti a bourání filmařských klišé, která jsou tak běžná v české filmové a seriálové tvorbě, zejména v té, kterou produkuje Česká televize. V jednom dílu údajně chybí jakýkoliv dialog a mluvené slovo jako takové. Miloš Zeman během něj vykouří krabičku cigaret, vypije čtyři lahve vína a na konci píše čínskému prezidentovi. Díl graduje od počátečních šedých barev a ploché kamery, využívající dlouhých záběru na Zemana pomocí stále expresivnější barevnosti a rychlosti střihu, což koresponduje s rodící se geniální myšlenkou Miloše Zemana na vytvoření nové hedvábné stezky, jejímž nejdůležitějším bodem zájmu bude ČR. 

V jiném díle zase tvůrci rozehrávají psychologickou partii pohledů mezi Milošem Zemanem a Vladimírem Putinem. Díl umně pracuje s natočenými záběry, v nichž Miloš Zeman postupně mládne a sílí (roli postupně přebírá Jaromír Soukup), zatímco Vladimír Putin, na záběrech volně dostupných z internetových zdrojů na základě common licence, postupně stárne a prohrává tak v symbolickém hře o nejuhrančivější státnický výraz. Jako gesto velkorysosti vůči slabšímu soupeři na konci tohoto dílu Miloš Zeman jediným direktivním telefonátem Donaldu Trumpovi zajišťuje zrušení sankcí proti Rusku a mírně unaven usedá do svého gumového člunu k zasloužené chvilce oddechu.

Řada dílů ovšem zachycuje Miloše Zemana mezi obyčejnými lidmi, jako bodrého chlapíka, který má pro každého člověka dobré vůle dobrý nápad, radu, vtip a nikdy neváhá podat pomocnou ruku. Zejména v těchto situacích využívají tvůrci deterministického flashbacku do dětství a mládí Miloše Zemana, aby ukázali, jak se formoval jeho génius a charakter. Divák tak bude moci vidět Miloše Zemana, jak chrání slabé spolužáky, organizuje sbírku na podporu nemocného kamaráda nebo s nasazením vlastního života zachraňuje z rozbouřených vln potoka štěňátko.

Seriál pracuje i s dalšími reálnými postavami, zejména nejbližších spolupracovníků a přátel, kteří dokázali rozeznat velikost historické osobnosti a ochotně obětují svůj vlastní zájem ve prospěch větších a důležitějších cílů, které dokáže při ostrosti svého intelektu vidět jen on. Titulní píseň seriálu Pár přátel stačí mít "podtrhuje epický charakter a slibuje českému i zahraničnímu divákovi, že se mu po letech recyklace příběhů i charakterů dostane neopakovatelného zážitku, kde genialitu skutečnosti doplňuje genialita tvůrčí," uvádí se v prohlášení TV Barrandov.

2
Vytisknout
13719

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2018