Julia Skripalová konstatuje, že se uzdravuje, ale je dezorientovaná

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Alex Thomson, Channel 4 News: Podivné prohlášení londýnské policie údajně od Julie Skripalové. Popisuje tím, co prošla, jako "poněkud dezorientující". Opravdu?


Policie říká, že Julie Skripalová chce, aby bylo respektováno její soukromí. Avšak údajný její telefonní rozhovor se sestřenicí odvysílal hlavní program ruské televize.



Dvaatřicet dní poté, co Julia Skripalová a její otec zkolabovali na lavičce v městě Salisbury po útoku nervovou látkou, nyní konstatuje, že se každým dnem stále více uzdravuje a že je vděčná britskému lidu za to, že jí a jejímu otci pomohli.

Skripalová poděkovala obyvatelům Salisbury za to, že jí přišli na pomoc, když ona a její otec, bývalý špion Sergej Skripal, "onemocněli", a pochválila britské zdravotníky, že jim oběma pomohli.

Není známo, zda Julia Skripalová poskytla britským proteroristickým pracovníkům podrobnosti o tom, jak byla s otcem terčem atentátu, avšak skutečnost, že její prohlášení vydala londýnská Metropolitní policie, naznačuje, že Skripalová spolupracuje s britskými úřady.

Craig Murray: Další pochybnosti o případu Skripal

5. 4. 2018

čas čtení 5 minut


Craig Murray, bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu, který už před třemi týdny předpověděl, že britská vláda nebude schopna určit, že novičok použitý při atentátu v Salisbury pochází z Ruska, situaci dále na svém blogu analyzuje:




Aktualizace: Právě jsem vyslechl nahrávku údajného telefonního rozhovoru   mezi Julií Skripalovou v nemocnici v Salisbury a její sestřenicí Viktorií, což dále prohlubuje záhadu. Mé znepokojení se týká chvíle asi kolem 30. sekundy, kde Viktoria říká Julii, že žádá o britské vízum k návštěvě Julie.

Julia odpovídá: "Nikdo ti vízum nedá." Viktoria potom říká Julii, že jestliže se jí zeptají, zda chce, aby Viktoria přijela, že má říct, že ano. Julia odpovídá, že "toto se v této situaci nestane", tedy že jí Britové nedovolí setkat se s Viktorií. Tahle klíčová reakce chybí ve všech transkriptech tohoto rozhovoru, které jsem viděl.

Co způsobilo, že Julia má pocit, že jí britská vláda zabrání setkat se se svou sestřenicí? A proč si Julia myslí, že její sestřenici nedá britská vláda vstupní vízum v této extremní rodinné situaci?

29923

"Největší Češi" současnosti jsou prachsprostí hokynáři s lidským neštěstím

Češi milují své katy a ochotně kladou hlavu na špalek

5. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Prototyp úspěšného českého politika současnosti: nevzdělaný buran, který vyrostl na pochybném byznysu s lidským neštěstím, daňový rezident jiné země, mediální parazit obchodující hloupost.," napsal jsem jako poznámku k rozhovoru Hospodářských novin s Ivo Valentou, člověkem, který svůj business postavil na výherních automatech, byl pravomocně odsouzen za korupci v rámci jeho aktivit v mafiánském prostředí českého fotbalu a nyní je senátorem pro Uherské Hradiště. A jedním ze spoluvlastníků Parlamentních listů, pravděpodobně největší české mediální skládky fake news, placené propagandy, demagogie a útočiště pro populistickou scénu, od Haška, přes Okamuru po Zemana. "Ivoš chodí po Hradišti během slavností vína a rozdává tisícovku každé gumě v kroji. Dává prachy folklorním kroužkům, fotbalistům a hraje si na ogara ze Slovácka. Imho má z Babiše stejný mindrák, jaký má Babiš z Kellnera," píše v reakci na příspěvek mladý novinář Jakub Mikel k tomu, jak typický politický šupák, jenž sám sebe vnímá jako "správného chlapa", získává popularitu v regionu, kde by chtěl působit také na lokální politické úrovni. Což se mu daří. Dostalo se mi také srozumitelného vysvětlení, proč tomu tak je...

Proč Izrael beztrestně zabíjí civilisty a vždy mu to projde?

5. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dehumanizace lidských bytostí bývá předstupněm extrémistických metod a tato oblíbená praxe rasistů může vést až ke genocidě. Situace je o to vážnější, když se na dehumanizaci osob po etnické a náboženské linii podílejí sdělovací prostředky, jež mají tendenci se přimykat k vulgární propagandě mocných. Na stránkách Britských listů systematicky upozorňuji na předpojatost tradičních mediálních domů, když přijde řeč na propastné rozdíly mezi informováním o zločinech antagonistických zemí a pokrývání kriminálních aktivit států řadících se k západnímu civilizačnímu okruhu.        

Rozhovor Britských listů 158:

"Indové mají daleko vyšší IQ než Češi"

30. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Samozřejmě to není pravda. Středoškolská studentka z Indie Pria Jadav strávila rok ve Zlíně. Je zřejmě varováním, že po ročním pobytu v českém prostředí usoudila, že Indové jsou daleko energičtější a daleko usilovněji se snaží ekonomicky uspět na mezinárodním fóru než Češi. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Priou Jadav o jejích dojmech z ČR a s filmařkou Dominikou Švecovou o jejích dojmech z Indie.  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. března 2018.


Indie bude v roce 2100 nejlidnatější zemí světa:


Britská vláda "ví, kde byl v Rusku vyroben novičok pro útok v Salisbury"

5. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek vyšlo najevo, že se britské výzvědné služby domnívají, že vědí, kde je přesně tajná ruská laboratoř, která vyrobila jedovatou chemickou látku použitou při útoku proti Skripalovým v Salisbury.

Ministři a činitelé výzvědných služeb byli údajně schopni identifikovat zdroj novičoku za použití vědecké analýzy a výzvědných informací už 4. března.

Guardian píše o šíleném rozhodnutí radních z Prahy 1 zakázat na Starém Městě jízdu na kole

5. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Zatímco všechna ostatní evropská města jízdu na kole podporují na úkor automobilů, radní na Praze 1 se rozhodli zakázat od 1.května jízdu na kole na Starém Městě - Josefov, v Karlově ulici, na Karlově mostě, na částech Václavského náměstí a na Staroměstském náměstí, namísto toho, aby naopak, jak se tomu děje v civilizovaných městech, na těchto místech vybudovali cyklotrasy.

Radní v Praze 1 samozřejmě absolutně nenapadlo, že by měli co nejdříve zakázat průjezd automobilů Starým Městem, ne kola. Na Smetanově nábřeží, v Křižovnické ulici a v ulici 17. listopadu, od Národního divadla až po Právnickou fakultu UK, se trvale tvoří statické kolony automobilů, jejichž zplodiny děsivým způsobem otravují životní prostředí, což zabíjí. Pražští radní jsou za tato úmrtí v důsledku své nečinnosti přímo odpovědni. Prašnost na pražském Starém Městě je otřesně vysoká. Smrad, který v Praze cítíte, je intenzivní dokonce i v Ruzyni, vnímáte to okamžitě, jakmile vyjdete z letiště.

Kontrast s městy, která jízdu na kole podporují, jako například Amsterdam či Kodaň, je zničující. Nehledě na to, že šíleným opatřením Praha 1 ohrozí životy cyklistů. 

Podrobnosti v angličtině ZDE  

29922

Sen Martina Luthera Kinga 50 let po jeho smrti

5. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před padesáti lety, 4. dubna 1968, byl v Memphis v Tennessee zastřelen Martin Luther King, asi nejvýznamnější postava afroamerického hnutí za občanská práva. Ve svém projevu I have a dream (Mám sen), který přednesl ze schodů Lincolnova památníku v srpnu 1963, mimo jiné řekl i tato slova: „Sním o tom, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své kůže, ale podle toho, jaký mají charakter.“ 

Dnes se zdá, že v České republice se rozmáhá pravý opak.

Imperiální projekt zemřel, je nejvyšší čas zabývat se obnovou vlastní země:

Chce Rusko zničit lidskou civilizaci?

5. 4. 2018

čas čtení 8 minut

Co stojí za masovým vyhoštěním ruských diplomatů ze západních zemí?, ptá se Alexandr Cipko z Ekonomického institutu Ruské akademie věd. Je nepochybné, že dnešní svět je jednopolární. A navzdory našim ruským fantaziím v příštím desetiletí jednopolárním zůstane. Čína bude dál v technologickém smyslu druhořadá. A proto ani jedna z těch zemí, které spojují svou budoucnost se Západem, nesmí, jak říká náš ministr zahraničí Sergej Lavrov, klást odpor "nátlaku USA".

Lula na pokraji uvěznění

5. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Po vyčerpávajících jedenácti hodinách jednání, které televize živě vysílaly s národem v pohotovosti se brazilský Nejvyšší soud rozhodl nepřijmout "preventivní" habeas korpus bývalého prezidenta Luly (což by zabránilo, aby byl poslán do vězení, dokud nebudou všechny odvolacísoudní postupy povolené zákonem vyčerpány). 

Celá země byla v pohotovosti nejen proto, že  se rozhodovalo o osudu jejího nejpůsobivějšího prezidenta v historii,  ale také proto, že náčelník ozbrojených sil generál Villas-Boas měl odvahu učinit prohlášení, které znělo  jako hrozba vojenského zásahu v případě, že by Lula mohl zůstat mimo vězení.

Pohled zvenčí na ČR...

Česko jako čínská laboratoř pro evropské plány

5. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká republika patří mezi evropské země, v nichž má Čína největší vliv na politické a ekonomické elity, média a občanskou společnost. Ukazuje to podrobná analýza The Global Public Policy Institute, nezávislého think tanku působícího v Berlíně (str. 14). je patrné, že Čína se strategicky a cílevědomě soustředí - v rámci projektu 16 +1 - na země střední a východní Evropy, v nichž evidentně nemusí lézt oknem, jelikož dveře jsou otevřené. Analýza, zveřejněná v únoru roku 2018, si velmi detailně všímá situace v České republice a de facto ukazuje, že malá středoevropská země slouží Číně jako dobrá laboratoř pro pilotování své taktiky s cílem představit čínský autoritářský systém řízeného kapitalismu jako životaschopnou konkurenci euoroatlantickému kulturnímu kódu, který stojí na nezadatelných lidských právech a svobodách.

Rusko se ve čtvrtek pokusí v Radě bezpečnosti OSN zdiskreditovat Británii v důsledku chyb Borise Johnsona

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Rusko, povzbuzené amatérismem, chybami a lžemi britského ministra zahraničí Borise Johnsona, se chystá ve čtvrtek na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN k případu Skripal, který si vyžádalo, zdiskreditovat Velkou Británii. Obviňuje Británii, že ta přehnala svá tvrzení o možné vině ruského státu v této věci.

I když pečlivě vytvořená mezinárodní aliance na podporu Británie ve věci atentátu na Skripalovy se navzdory ruskému nátlaku dosud nerozpadla, britští ministři byli nuceni ustoupit od neodpovědného a lživého tvrzení Borise Johnsona, že britská instituce pro kontrolu a analýzu chemických zbraní v Porton Down mu potvrdila, že za útok s naprostou určitostí neslo odpovědnost Rusko. V úterý uvedl šéf této vojenské instituce, že její pracovníci byli schopni identifikovat novičok, avšak nedokáží říci, zda je ruského původu.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zuckerberg poskytl rozhovor evropským médiím, přičemž dětinsky vzdorně ignoroval Channel 4 News, které jako první ukázaly, že císař je nahý

5. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zuckerbergovo předstírání, jak "hodný" a "pozitivně společenský angažovaný" je jeho Facebook, kolabuje odhalením jeho nenávistného chování vůči britským novinářům, kteří odhalili, že mu spadly kalhoty:



Facebook: Nevhodně jsme poskytli firmě Cambridge Analytica data od 87 milionů lidí

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Facebook přiznal, že zřejmě poskytl firmě Cambridge Analytica osobní data od nikoliv "jen" od 50, avšak od 87 milionů lidí. Přiznal to na svém blou Mike Schroepfer. Zpráva přichází týden před tím, než má být Mark Zuckerberg vyslýchán v této věci v americkém Kongresu.

Schroepher přislíbil, že Facebook už nebude osobní data uživatelů sdílet s počítačovými vývojáři a výrazně zpřísní přístup k facebookovým datům pro počítačové vývojové firmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

29716

Regionální muzea a galerie jsou vydány napospas nekompetentnímu rozhodování krajů

5. 4. 2018 / Mojmír Pukl

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Muzea a Galerie v regionech jsou od roku 2001 zřizována kraji a převedena do jejich majetku. Nakládání s těmito institucemi i se sbírkami a depozitáři je v rukou diletantů – politiků, kteří nerespektují jejich úkoly. Aktuálně je zde velice nebezpečný záměr soukromé Nadace Emila Filly provozovat Pamětní síň na zámku Peruc s předpokládaným vyvedením cenných obrazů a sbírkových předmětů do soukromého rezortu... 

29766

Bodláky Václava Duška

Roztomilí fakani Matky Země

5. 4. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tichošlápci ze státních kazatelen i naočkování ometáci satanem se nás snaží přesvědčit, že můžeme bez obav podat inzerát – hledám studánku plnou zlatých hvězd, značka: platím hotově. Básník zamilovaný do líbezného Podřipska, dávno již tomu, odpočívá v pokoji a míru, kdeže ho mohlo napadnout, jak budeme bezostyšně rabovat svěřenou zemi; u nás doma máme dostatečné páky, abychom omezili protesty zapšklých ochránců přírody – naděláme z nich špiony cizích mocností, nalakujeme je křiklouny narůžovo, jak jinak, že?! 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Boris Johnson lhal v rozhlase, že britští vědci "jsou stoprocentně přesvědčeni", že novičok ze Salisbury je z Ruska

4. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Labouristická stínová ministryně vnitra Diane Abbott v britském rozhlase: "To, co mě překvapilo, bylo, kolik lidí přispěchalo do médií a tvrdilo, že to byl určitě Putin. Netuším, kde to Boris Johnson sebral."

Sky News: Je naléháno na britského ministra zahraničí, aby vysvětlil, proč si byl jist, že novičok je původem z Ruska.



Stínová mluvčí labouristické strany Diane Abbott poukázala na to, že ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson řekl v rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle, že britští vládní vědci "mu osobně sdělili, že jsou kategoricky přesvědčeni, že za útok proti Skripalům v Cambridgi nese vinu Rusko". V úterý však konstatoval šéf britské vojenské laboratoře v Porton Down Gary Aitkenhead, že vládní vojenští vědci byli schopni identifikovat nervovou látku, avšak nebyli schopni určit, kde byla vyrobena.

Britské ministerstvo zahraničí vymazalo svůj tweet o novičoku

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Britský ministr zahraničí Boris Johnson čelí obtížně zodpověditelným otázkám, proč jeho ministerstvo vymazalo svůj tweet z 22. března, v němž tvrdilo, že

"Analýza světově čelnými odborníky v obranné laboratoři vědy a techniky v Porton Down objasnila, že toto byla nervová látka vojenského kalibru zvaná novičok, která byla vyrobena v Rusku. Porton Down je laboratoř určená a akreditovaná Mezinárodní organizací pro ochranu před chemickými zbraněmi (OPCW)."

Otázku, proč ministerstvo tento svůj tweet vymazalo, vzneslo ruské velvyslanectví v Londýně:   

 




Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský expert na chemické zbraně: Vláda musí zveřejnit důkazy, proč si myslí, že útok v Salisbury spáchala Moskva

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta




Čelný britský expert na chemické zbraně apeloval na britskou vládu, aby zveřejnila další podrobnosti, proč si je jistá, že Moskva spáchala chemický útok na Skripalovy v Salisbury poté, co šéf vládní vojenské chemické laboratoře v Porton Down uvedl, že tamější vědci neurčili původ novičoku jako ruský.

Hamish de Bretton-Gordon, velitel nyní zrušeného Společného chemického, biologického, radiologického a jaderného pluku, konstatoval, že vzhledem k tomu, že britská vláda nezveřejnila konkrétní důkazy, umožňuje to Moskvě vyhrát dezinformační válku.

De Bretton-Gordon konstatoval: "Viděl jsem hodně nejrůznějších výzvědných zdrojů a jsem stoprocentně přesvědčen, že paní premiérka má pravdu, když říká, že vinu nese Rusko. Rusko vítězí v dezinformační kampani."

Akceptoval, že je obtížné zveřejňovat citlivé informace kvůli nebezpečí prozrazení zdrojů, avšak dodal, že britská vláda musí najít způsob, jak vysvětlit přesvědčivěji, jak došla k závěru, že vinu za útok v Salisbury nese Rusko.

V Brazílii se tuto středu rozhoduje o budoucnosti země

4. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Tuto středu učiní brazilský Nejvyšší soud rozhodnutí, které může mít velmi vážné důsledky. Bývalý prezident a levicová ikona Lula byl odsouzen k 12 letům vězení, ale stále  ve vězení není, protože se domáhá, aby byl Nejvyšší soud využíván k odvolacímu řízení až do posledního soudního zdroje, což může trvat roky.

Aktualizace:
Pozoruhodné scény u Nejvyššího soudu v Brazílii: rozhoduje, zda dovolit Lulovi, aby nemusel nastoupit do vězení (čím by zřejmě mohl kandidovat) anebo zda ho uvěznit. Známé hlasy jsou 3 ku 3. Nyní hlasuje rozhodující soudkyně Rosa Weber:


Dotaci ministerstva kultury nedostaly ani neokomunistické Literární noviny

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



K článku Karla Dolejšího o ideologickém hodnocení literárních časopisů  je nutno dodat, že dotace ministerstva kultury byla zrušena nejen ultrapravicovému časopisu Babylon, ale i neokomunistickým Literárním novinám,   přestože se kromě šíření neokomunistické propagandy a ideologických nesmyslů docela seriozně zabývají literárními tématy.

Vyvolává to samozřejmě zajímavou otázku, do jaké míry bylo rozhodování komise ovlivněno ideologickými ohledy a do jaké míry prostě nynější vláda se rozhodla kulturu nepodporovat. Osobně mám skutečně problém s jednostranně ideologicky zaměřenými periodiky a netuším, proč by je měl podporovat stát.

Bylo by dobré, kdyby podmínkou pro udělování státních dotací byla lehce dohledatelná názorová pluralita: že list publikuje širokou škálu názorů, nikoliv však fake news a přidržuje se faktů.

V dnešní době šířícího se populismu existují důležité mantinely: Na jedné straně je opravdu nepřípustná jednostranně ideologická, manipulující propaganda, na druhé straně je nepřípustné šíření fake news a trestným činem je cílené vyvolávání rasistické a náboženské nenávisti.

V ČR se to tak ovšem nebere - přestože jsme už měli holocaust a měli bychom dobře vědět, že verbální násilí vede k fyzickému násilí - většina Čechů vyvolávání nenávisti vůči těm, kteří jsou považováni za představitele jinakosti, silně podporuje a legitimizuje.

Je samozřejmě ovšem velmi obtížné určit, kde je hranice slepé poslušnosti ideologii v daném periodiku - grantová dotační komise se lehce může stát terčem obvinění z cenzury.

Z hlediska pozorovatele české společnosti je pro mě nesmírně zajímavé, že v grantové komisi ministerstva kultury zasedal i David Zábranský, autor prvního opravdu fašistického, špatně napsaného a hnusného románu v českém jazyce.  Autor, který by byl v normální společnosti ostrakizován, v České republice zasedá v grantových komisích. To podle mě vypovídá o situaci v ČR dnes mnohem víc než zrušení dotací  pro ultrapravicová a ultralevicová periodika.

O "správnou" politickou tendenci v literárních časopisech

4. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Komise ministerstva kultury tvořená Janem Bělíčkem, Ondřejem Buddeusem, Erikem Gilkem, Janou Chalupovou, Michalem Jarešem, Olgou Jeřábkovou, Janem Lukavským, Lukášem Neumannem, Davidem Zábranským a Alenou Zemančíkovou na základě podkladů Bohumila Fišera v úterý rozhodla, že literární revue Babylon není hodna finanční podpory ze strany rezortu. Zdůvodnění dominuje mimořádně zajímavé tvrzení, že zmíněný literární časopis má údajně "jednostranný ideový náhled" ZDE.

S antisemitismem v britské Labouristické straně je to složitější

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Tak sleduju výboje britských médií ohledně údajného antisemitismu v britské Labouristické straně a musím říci, že je to podle mě docela nedůstojný cirkus, z něhož nelze řádně určit, kde je pravda.

Je asi skutečností, že někteří stoupenci Labouristické strany a dokonce i někteří její činitelé jsou antisemité (jeden labouristický člen komunálního úřadu byl právě Corbynem ze strany suspendován, protože vyšlo najevo, že na Facebooku publikoval antisemitské statusy.)

Vysvětlením je, že někteří levičáci neoprávněně směšují oprávněnou kritiku utlačitelské politiky státu Izrael proti Palestincům, násilně drženým v ghettu v pásmu Gaza a jinde, s židovstvím jako takovým. Jiní levičáci či ultralevičáci spojují svůj boj proti kapitalismu s bojem proti židům, neboť podobně jako Karel Čapek ve své Válce s mloky usuzují, že nejúspěšnějšími a nejvlivnějšími kapitalisty jsou prý právě židé, takže ti nesou odpovědnost za politováníhodný stav světa.

Nová studie: Falešné zprávy možná Trumpovi vyhrály volby

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump opakovaně prohlásil, že na ruském zasahování do voleb v roce 2016 nezáleží, a že zpravodajská a bezpečnostní komunita tvrdí totéž. Zjevně se obává, že ruské vměšování a použití falešných zpráv podkope legitimitu jeho vítězství.

Kolář: Vydání Nikulina je správný krok, Zeman hájí zájmy Ruska, chce se zavděčit přátelům v Moskvě

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


  USA jsou na rozdíl od Ruska zemí, kde vláda práva funguje. Američané se pokusí s Nikulinem domluvit, čekají, že má vhled do metod, které Rusko používá při své dezinformační kampani, říká Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Rusku i USA. Dodává, že prezident Zeman by si měl uvědomit, že je prezidentem členské země NATO. Podle Koláře všichni soudní občané ví, že Zeman hájí ruské zájmy a chce se zavděčit přátelům v Moskvě, to, co to znamená pro pověst České republiky, mu bylo jedno.

 

Zdroj: ZDE

Cestování vlakem Regiojet - tak trochu návrat do ošuntělé, nefunkční komunistické éry

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Poprvé a naposledy jsem se dnes v úterý vydal do Brna z Prahy na univerzitu vlakem firmy Regiojet, protože náhodou se hodil čas odjezdu.

Ošuntělost a zanedbanost vlaku mě překvapila. Z Prahy vyjel s asi desetiminutovým zpožděním, "nejde nám proud, musíme opravit pantograf". Skutečně?

Žádná oznámení o příjezdech do stanic vlakovým rozhlasem, žádné elektronické informační tabule jako ve vlacích Českých drah. Žádné teplé jídlo, "nemáme ho kde ohřát", informoval personál.

Většina záchodů ve vlaku byla mimo provoz, před několika málo funkčními stála fronta cestujících.

Na záchodě nebylo možné se zamknout.



Netekla voda, takže nebylo možné si umýt ruce. Nahrazeno zoufalým pokusem naplnit umyvadlo vlhkými kapesníky:




Ať žije pan Jančura!


Vyvolávání nenávisti je opravdu užitečnou zástěrkou pro absenci jakéhokoliv politického programu

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta




Jak jsme tu mnohokrát psali, vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům a muslimům, národovecké třeštění je pro politiky opravdu užitečnou zástěrkou pro jejich neschopnost. Už nemusejí připravovat žádný politický program pro zlepšení společnosti, stačí vyvolávat nenávist a národ bude uspokojen.

Přesně to před nadcházejícími všeobecnými volbami dělá v Maďarsku Viktor Orbán. Ve svém velkém nedělním televizním projevu vyhrožoval, že kdo pro něho nebude příští neděli hlasovat, je stoupenec Sorose, je protimaďarský a protikřesťanský. Orbán se vůbec nezmínil o jakémkoliv politickém programu, jen šířil antimuslimskou a antisemitskou rétoriku a nadával na západní Evropu...



(Skoro) stejné v Maďarsku jako v Česku:

Nenávist vůči neexistujícímu nepříteli otrávila politiku

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Můžete si myslet, že je Maďarsko daleká země. Malá a ležící uprostřed kontinentu, používá matoucí finno-ugrický jazyk, který se dokáže naučit jen málo lidí zvenku. Co má korupce v Maďarsku a maďarské konspirační teorie společného s námi? píše Nick Cohen.

Musíte si uvědomit, že vládnoucí strana Fidesz a její kápo Viktor Orbán, zpotvořují ústavu, volební systém, většinu sdělovacích prostředků, soudnictví i maďarské kulturní instituce. Služkou autokracie je korupce. Jestliže chtějí Maďaři zajít k lékaři nebo získat vládní kontrakt, musejí zaplatit. Budapešť už není evropským městem: je to Moskva na Dunaji.

Americká solidarita s Británií: Trump pozval Putina do Bílého domu

3. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Týden poté, co bylo oznámeno, že USA vyhostila 60 diplomatů "v solidaritě" s Británií kvůli útoku na Skripalovy v Salisbury, se ukazuje, že Trump pozval Putina do Bílého domu a americké ministerstvo zahraničí potvrzuje, že Rusko může náhradou za vyhoštěné diplomaty poslat do USA 60 nových.


Britští vládní experti nejsou schopni určit "přesný zdroj novičoku"

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray: "Dnes absolutní potvrzení, že mé zdroje na britském ministerstvu zahraničí měly pravdu a vědci z Porton Down neříkají, že látka byla vyrobena v Rusku. Očekávám omluvy od všech mainstreamových novinářů, kteří na mě útočili."


Mark Urban, BBC: "Tohle je důležité: I když většina britské vlády udržovala tu linii, že ruský původ novičoku 'je vysoce pravděpodobný', a netvrdila, že byl novičok ze Salisbury vystopován do Ruska, někteří lidé to přehnali, a tak teď zřejmě zaplatíme politickou cenu."


Britští vědci ve vojenské vládní britské chemické laboratoři v Porton Down nebyli schopni určit, kde byl vyroben novičok, který byl použit k otravě Sergeje a Julie Skripalových, konstatoval Gary Aitkenhead, ředitel Defence Science and Technology Laboratory v městě Porton Down ve Wiltshiru. Zdůraznil, že jeho laboratoř nedokázala, že novičok byl vyroben v Rusku.

Aitkenhead potvrdil, že látka vyžadovala "extremně sofistikovaných metod vytvořit něco, co pravděpodobně dokáže vytvořit jen stát". 

Tání ledu v Antarktidě je daleko rozsáhlejší a rychlejší, než se předpokládalo

3. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Základna ledu kolem jižního pólu se zmenšila v letech 2010-2016 o 1463 čtverečních kilometrů

Rychlé tání ledu v Antarktidě pod hladinou moře se každých 20 let zdvojnásobuje a brzo předstihne zřejmě Grónsko jako hlavní zdroj stoupání hladin moří.

V letech 2010-2016 roztála podle nové studie vydané v časopise Nature Geoscience základna ledu v blízkosti mořského dna na prostoru 1463 čtverečních kilometrů, což je přibližně rozloha Londýna a jeho předměstí.

Až donedávna se mělo zato, že je led v Antarktidě relativně stabilní. Z leteckého pohledu se skoro nic nezměnilo.

Nová studie ale zjistila, že i malé oteplení vede k tomu, že každý rok na spodku ledového bloku v Antarktidě roztaje pět metrů ledu. Nejvíce taje led v západní Antarktidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vrací se nám rychle minulost?

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Nemám z toho dobrý pocit. Hodnotil jsem nedávno jednu doktorskou dizertační práci jedné studentky na uměleckém Courtauld Institute v Londýně, zabývala se karikaturou v meziválečném Rakousku a Československu. Nevěděl jsem o meziválečném Rakousku příliš mnoho, asi jako to neví většinou do své vlastní společnosti zahledění Češi. Věděli jste, že po rozpadu rakousko-uherské říše v roce 1918 se octlo malé, nově vzniklé Rakousko v obrovské hospodářské a sociální krizi a reagovalo na to antisemitismem, zarytou konzervativností a autoritářstvím? Věděli jste, že ještě dávno předtím, než Rakousko pohltil Hitler (což většina antisemitských Rakušanů přijala s nadšením, mimochodem po druhé světové válce nedošlo v Rakousku k denacifikaci tak, jako v Německu, neboť Rakousko nebylo považováno v té válce za agresora, ale za oběť - asi chybně, není divu, že se tam nyní dostala k moci ultrapravicová vláda) Rakousko v roce 1934 (!) zákonem zakázalo vdaným ženám chodit do zaměstnání?

Paralely mezi tehdejší dobou a dneškem jsou alarmující. Ve studentčině doktorské práci mě v příloze velkého množství pozoruhodných dobových karikatur zaujala tato karikatura Hitlera z dobového  německého tisku.

Obrázek má titul: Bezvýsledná domovní prohlídka u Hitlera a podtitulek zní: "Je neuvěřitelné, s jak minimálními prostředky lze způsobit tak obrovské škody!"




Je alarmující, jak podobná je tato karikatura dnešním karikaturám Donalda Trumpa...



Jezdím tu a tam po vlastech českých a s hrůzou si povšímám, jak ke mně všude promlouvá děsivá historie. V Českém Krumlově v muzeu udělaném z fotoateliéru fotografa Seidla naleznete přístroj na prohlížení stereoskopických fotografií. K dispozici jsou stereoskopické fotografie z první světové války. Na jedné z nich, v dokonalém 3D, prochází rakouský voják před polem pobitých mrtvol - mrtvých lidí tam leží v neladu a neskladu asi stovka. Nesmyslné vraždění, k němuž došlo za první světové války, jsme nepřekonali, ani všechny krutosti, idiocii a sobectví od té doby. Nezpracovali jsme to a neupoučili jsme se.

Procházíte-li českými památkami, tolik z nich je jich poničených, zanedbaných, špatně zrestaurovaných. Čiší z nich hrůza z minulosti.

Vrátí se?

Co si počít s frustrovanými lidmi?

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Nevím, jestli to bylo moudré - v českém prostředí se dost dobře nedá publikovat satira ani ironie, protože k tomu, aby mohla fungovat, se musí jasně odlišit od pevného, civilizovaného hodnotového systému, a ten v ČR není, tak lidi většinou nepoznají, že si z nich někdo dělá legraci a věc vezmou vážně. Tuto nepevnost hodnotového systému i vlastně nefunkčnost satiry a ironie v českém prostředí, když pod svůj publikovaný aprílový článek byl nucen explicitně napsat, že jde o apríl.

Článek psal o tom, že se prý Evropská unie rozhodla zakázat velikonoční šlehání žen pomlázkami.  

K tomu dodejme: škoda, že to neučinila. Opravdu se vám nezvedá žaludek nad takovýmito "velikonočními" motivy?





A tenhle není ještě nejhorší!  Viděl jsem v těchto dnech v českých domácnostech ještě horší "velikonoční přání".


Jeden ctihodný český vědec napsal v pondělí toto ve svém skupinovém mailu. Neuvěřitelné:
 

"Přeji Vám klidné a úsměvné Velikonoční pondělí, pánům potěšení z bohaté pomlázky."

Jenže jde o něco jiného. Přestože IDnes výslovně napsala, že článek o snahách EU zakázat velikonoční bití žen pomlázkou, je aprílový vtip, vyvolalo to v české společnosti zuřivost a vlnu xenofobniho nacionalismu:





Můžete samozřejmě tuto spodinu odepsat a bagatelizovat. Jenže tihle lidé mají také volební právo a hrozí, že uvrhnou Českou republiku do katastrofy.

Řešit se to asi nemůže konstatováním, že to jsou prostě blbci, že se nemusíme starat. Musíme.

Měla by vzniknout celonárodní diskuse, co s tím. Chytře o tom píše Jiří Hlavenka: 

Spontánní reakce je, že jsou to velmi, velmi hloupí lidé. Já si jistý vůbec nejsem - nezdá se mně pravděpodobné, že by voliči Okamury byli naprostým mentálním dnem společnosti. Mohou být klidně někde okolo průměru.

Spíš se zde děje něco, co pořád neumíme dobře popsat, ač se snažíme, a už vůbec na to neumíme najít lék.

Sociální sítě (a další formy online komunikace) vytvářejí skupiny, kde je obvyklé pojmenování "názorová bublina" už nedostatečně - vhodnější by bylo říkat třeba "hodnotová ghetta". Obyvatelé jsou v nich uzavření, do odlišných světů nevstupují. Sdílejí stejné hodnoty, vzájemně se v nich utvrzují a chválí se navzájem, tím se v nich cítí komfortně, příjemně. Cokoli, co je do ghetta někým z jeho členů (či organizátorů-manipulátorů) vneseno, je přijato všemi ostatními se souhlasným nadšením a šířeno dál. Je těžké tomu odolat. Ve skupině, kde si notujete, vyjádří před vámi třicet lidí stejný názor (často jej "stupňují", tedy soutěží, kdo vymyslí nejtvrdší vyjádření) - kdo se odváží říci opak? Kdo se odváží říci je to apríl, žert, hoax, vy všichni jste naletěli? Nikdo.

Je v tom až mentalita davu - poutník přijde zdálky do města, tam na náměstí dav, křičí "ukřižovat!", poutník neví co a jak, ale za chvíli to křičí taky. Převezme názor davu - jakýkoli.

Jak velký je to problém? Vzniká to spontánně či organizovaně? Jak se bránit? A bránit se vůbec?
Diskutujme!

Chudoba v Británii: Bledí, zakrslí a hladoví žáci si naplňují ve škole kapsy jídlem

2. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Podvyživení žáci s šedou kůží si v chudých oblastech naplňují ve školních jídelnách kapsy jidlem, varují ředitelé anglických škol.

Jeden ředitel školy konstatoval: "Naši žáci mají šedou kůži, špatné zuby, špatné vlasy, jsou hubenější a menší.

Ředitelé anglických škol na celostátní konferenci školských odborů v Brightonu varovali, že školy se dnes nemohou primárně věnovat výuce, neboť řeší problémy podvýživy a deprivace svých žáků.

Jedna ředitelka školy uvedla, že je zjevné, že nejvyhladovělejší jsou její žáci po víkendu. Dodala: "Děti si plní kapsy jídlem. V některých školách by se to nazvalo krádeží. U nás je to základní způsob přežití.

Jiná ředitelka školy upozornila, že když se děti z její školy účastní nějaké akce někde jinde v Anglii, například sportovní akce, je zjevné, že děti z její školy jsou šedivější, bledší a menší.

Její škola poskytuje některým dětem čisté uniformy a ony se často vracejí po víkendu v těchže uniformách, jenže špinavých. Škola také rozdává potraviny a šatstvo, včetně kabátům, dětem, které je nemají.

Z dotazovaných 900 učitelů jich uvedlo 60 procent, že od roku 2015 se zhoršila chudoba dětí ve školách. Každý třetí učitel konstatoval, že se zhoršila podstatnou měrou.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

TV Barrandov v tichosti připravuje velkolepý životopisný seriál o Miloši Zemanovi

Já jsem stát

1. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Dlouhé, nicméně k ukousání nehtů napínavé monology budoucího světového vůdce, které ve své době slyšely jen stěny nenápadného sídlištního bytu v pražských Lužinách a občas i manželka Ivana. Roky hlubokých úvah nad zdánlivě neřešitelnými politickými a ekonomickými problémy milované země i světa, který ji obklopuje, jež následně vyústí v překvapivá, geniální řešení a neskonalou úctu světových politických lídrů. Důmyslně promyšlené scény a umělecké obrazy podtrhují jedinečnost osobnosti, která se překvapivě zrodila tam, kde by to nikdo nečekal a navzdory všem příkořím, jež nemizí ani tváří v tvář historické pravdě. "Ty oči jsou z rodu těch, jež vědí a jitro země svítí mřížkou řas, ty oči vidí boj a klidně vstříc mu hledí, prezident Zeman se usmívá a úsměv roste v nás." Tolik ze synopse k epickému seriálu, jež byla 1. dubna 2018 zcizena a zveřejněna na parazitních webech pražské kavárny. Scénář, režie, produkce, kamera, zvuk, casting, kostýmy jsou podle dostupných informací dílem podnikatele, moderátora, investigativního novináře, filantropa, filozofa, boxera a především rovného člověka Jaromíra Soukupa, který zároveň herecky ztvární sedm rolí v seriálu, mimo jiné Miloše Zemana v letech dětství a počínající dospělosti. Podle dostupných informací už o distribuční práva pro zahraničí projevila zájem společnost Netflix, která by ráda seriál nadabovala do několika světových jazyků. "Předpokládáme velký zájem v Rusku a v Číně," sdělila na přímý dotaz Britských listů osoba obeznámená s plány Netflixu pod podmínkou anonymity. První díl by měl českou i světovou premiéru 28. září, v den narozenin Miloše Zemana. Sdílený židobolševickozednářský google kalendář ukazuje, že většina mocných si na večer tohoto dne vyhradila home office.

Pro stoupence Czexitu:

Brexit: Britské elity nyní lžou jak Východoevropané za komunismu

2. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

 


Nakonec už nikdo v sovětské vládnoucí třídě nevěřil v komunismus. Lidé dál opakovali hesla o "diktatuře proletariátu", ale věděli, že je to celé nesmysl. Dnes má Putinovo Rusko svou vlastní prolhanou vládnoucí třídu, píše Peter Pomerancev ve své knize Nic není pravda a všechno je možné. Pracovníci ruských televizí šíří propagandu a po příchodu domů z práce si pouštějí opoziční rádio. 'Pravoslavní' oligarchové pějí pajány na ruský náboženský konzervatismus - a své rodiny a své bohatství mají v Londýně. Tito lidé mají veřejnou perzónu - a v soukromí se chovají jinak. Pomerancev nakonec utekl před všemi těmi lžemi do Londýna, "kde se nemusíte rozkouskovat. Kde slova znamenají věci."

Možná teď lituje, že si vybral Londýn. Brexit vytvořil lživou vládnoucí elitu nyní i v Londýně, píše v deníku Financial Times Simon Kuper. Skoro žádní britští politici, státní úředníci, přední podnikatelé ani dokonce novináři, kteří brexit nadšeně podporují, nevěří v oficiální státní ideologii brexitu. Jen opakují hesla, jak se to od nich očekává. Britské elity dnes lžou. A po brexitu se to ještě zhorší.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31901