Pro stoupence Czexitu:

Brexit: Britské elity nyní lžou jak Východoevropané za komunismu

2. 4. 2018

čas čtení 4 minuty
 

Nakonec už nikdo v sovětské vládnoucí třídě nevěřil v komunismus. Lidé dál opakovali hesla o "diktatuře proletariátu", ale věděli, že je to celé nesmysl. Dnes má Putinovo Rusko svou vlastní prolhanou vládnoucí třídu, píše Peter Pomerancev ve své knize Nic není pravda a všechno je možné. Pracovníci ruských televizí šíří propagandu a po příchodu domů z práce si pouštějí opoziční rádio. 'Pravoslavní' oligarchové pějí pajány na ruský náboženský konzervatismus - a své rodiny a své bohatství mají v Londýně. Tito lidé mají veřejnou perzónu - a v soukromí se chovají jinak. Pomerancev nakonec utekl před všemi těmi lžemi do Londýna, "kde se nemusíte rozkouskovat. Kde slova znamenají věci."

Možná teď lituje, že si vybral Londýn. Brexit vytvořil lživou vládnoucí elitu nyní i v Londýně, píše v deníku Financial Times Simon Kuper. Skoro žádní britští politici, státní úředníci, přední podnikatelé ani dokonce novináři, kteří brexit nadšeně podporují, nevěří v oficiální státní ideologii brexitu. Jen opakují hesla, jak se to od nich očekává. Britské elity dnes lžou. A po brexitu se to ještě zhorší.



Po jednadvaceti měsících od referenda o brexitu jen nyní zcela jasné, že to bude katastrofa. Avšak většina vysokých konzervativních i labouristických politiků mlčí. Bojí se přiznat, že jsou v opozici vůči šéfům svých vlastních stran.

I mnoho stoupenců brexitu věří své vlastní ideologii teoreticky, ale ne ve věcných podrobnostech. Brexit se nevyvíjí tak, jak očekávali. Tito lidé nejsou naivní. Jsou to příslušníci vzdělané elity, oni jen předstírají, že jsou populisty, bojujícími proti specialistům a proti vzdělání. Je mi jasné, že vědí, že analýza britského ministerstva financí, že ztrátu evropských trhů nemůže pro Británii nahradit globálni obchod, je věcná a pravdivá.

Stoupenci brexitu se stali vězni - uvízli mezi fantazií a realitou. Důsledkem je, že se rozhodli lhát.

Nepotkal jsem dosud jediného britského státního úředníka, který by v brexit věřil, píše autor. Jeden diplomat mi řekl před lety, že kdyby měl někdy prosazovat brexit, odejde ze státních služeb. Nyní tento člověk brexit prosazuje.

Mnoho vedoucích britských podnikatelů má strach, že brexit poškodí jejich firmy, ale mlčí o tom, aby nerozhněvali ministry a své zákazníky. Paul Drechsler, předseda Konfederace britského průmyslu, je nedávno prosil: "Mluvte o tom, co vás trápí. Je opravdu nebezpečné teď mlčet  - a v budoucnosti nést vinu za toto nynější mlčení".

V médiích BBC umlčuje instinkty svých většinou proevropských novinářů. Kolega, který pracuje pro jeden velký britský deník, který silně podporuje brexit, mi sdělil, že "95 procent" novinářů tohoto deníku je proti brexitu. Jiný známý, pracující pro jiný probrexitový deník, mi sdělil, že u něho v redakci je proti brexitu "80 - 90 procent" novinářů. Snaží se vypnout a myslet na něco jiného.

Pokud k brexitu dojde a britští činitelé se budou zoufale snažit uzavírat mezinárodní obchodní dohody mimo Evropu, lhaní elit bude ještě daleko intenzivnější. Británie bude muset podlézat diktátorům: státům v Perském zálivu, Číně, Rusku. Ty obchod nezajímá, ale budou chtít v Londýně dál a více propírat své špinavé peníze, ukájet se fantazií vize "britského gentlemana" a posílat své děti do drahých anglických soukromých škol, budou podlézat vládnoucí straně (manželka jednoho Putinova bývalého ministra zaplatila 160 000 liber za možnost zahrát si tenis s Borisem Johnsonem a Davidem Cameronem), zajímat se o volby (manipulace od firem jako Cambridge Analytica bude pro ně cenná) a o média (britský globální hlas stojí za to si koupit).

Britské univerzity přijdou o své evropské granty a diktátoři už stojí připraveni "pomoci". Cizinci si uvědomili, že Británie je na prodej.

Britská vládnoucí třída nepřipravila obyvatelstvo na katastrofu brexitu. Reakcí může být vznik extremně nacionalistické anebo extremně levicové vlády - zatímco bude vládnoucí elita bědovat: "Ale vždyť my jsme té blbosti zvané brexit nikdy, od samého počátku, nevěřili!"

0
Vytisknout
12838

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2018