Britští vládní experti nejsou schopni určit "přesný zdroj novičoku"

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray: "Dnes absolutní potvrzení, že mé zdroje na britském ministerstvu zahraničí měly pravdu a vědci z Porton Down neříkají, že látka byla vyrobena v Rusku. Očekávám omluvy od všech mainstreamových novinářů, kteří na mě útočili."


Mark Urban, BBC: "Tohle je důležité: I když většina britské vlády udržovala tu linii, že ruský původ novičoku 'je vysoce pravděpodobný', a netvrdila, že byl novičok ze Salisbury vystopován do Ruska, někteří lidé to přehnali, a tak teď zřejmě zaplatíme politickou cenu."


Britští vědci ve vojenské vládní britské chemické laboratoři v Porton Down nebyli schopni určit, kde byl vyroben novičok, který byl použit k otravě Sergeje a Julie Skripalových, konstatoval Gary Aitkenhead, ředitel Defence Science and Technology Laboratory v městě Porton Down ve Wiltshiru. Zdůraznil, že jeho laboratoř nedokázala, že novičok byl vyroben v Rusku.

Aitkenhead potvrdil, že látka vyžadovala "extremně sofistikovaných metod vytvořit něco, co pravděpodobně dokáže vytvořit jen stát". 




"Byli jsme schopni látku identifikovat jako novičok a identifikovat, že je to bojová látka vojenské kvality. Neidentifikovali jsme její přesný zdroj, avšak poskytli jsme vědecké informace vládě, která pak použila řadu dalších zdrojů k dosažení závěrů, k nimž došla."

Vysvětlil, že určit původ látky vyžadovalo "další informace", některé z výzvědných služeb, k nimž má vláda přístup.

Aitkenhead dodal: "Je naším úkolem poskytnout vědecké důkazy ohledně toho, co je toto za nervovou látku. Identifikovali jsme, že je to druh novičoku a že je vojenské kvality, ale není naším úkolem říci, kde byl vyroben." 

Aitkenhead se nevyjádřil k tomu, zda jeho laboratoř vyvinula novičok či zda ho skladuje, avšak odmítl tvrzení z Ruska, že látka, která otrávila Skripalovy, mohla pocházet z Porton Downu.

"V žádném případě nic takového nemohlo přijít od nás ani to nemohlo opustit čtyři zdi naší instituce," zdůraznil Aitkenhead.

Aitkenhead také řekl v televizi, že proti novičoku neexistuje žádná protilátka. Dodal: Porton Down poskytl informace nemocnici v Salisbury jak Skripalovy léčit. "Poradili jsme nemocnici a lékařům jak nejlépe zmírnit jeho dopady, avšak toto je extremně toxická substance a není to látka, proti které by se pacientovi dalo něco dát, aby se uzdravil."

Ve středu bude jednat v Haagu Organizace pro zákaz chemických zbraní o útoku na Skripalovy v Salisbury.

Na otázku, proč Rusko nedostalo konzulární přístup k Julii Skripalové, jejíž zdravotní stav se zlepšuje, řekl mluvčí že takový přístup "je založen na celé řadě záležitostí, včetně souhlasu dané osoby." Dodal: "Veškeré žádosti o konzulární přístup jsou, když je to vhodné, předávány příslušné osobě." 

Podrobnosti v angličtině ZDE  


0
Vytisknout
7999

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2018