Vrací se nám rychle minulost?

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Nemám z toho dobrý pocit. Hodnotil jsem nedávno jednu doktorskou dizertační práci jedné studentky na uměleckém Courtauld Institute v Londýně, zabývala se karikaturou v meziválečném Rakousku a Československu. Nevěděl jsem o meziválečném Rakousku příliš mnoho, asi jako to neví většinou do své vlastní společnosti zahledění Češi. Věděli jste, že po rozpadu rakousko-uherské říše v roce 1918 se octlo malé, nově vzniklé Rakousko v obrovské hospodářské a sociální krizi a reagovalo na to antisemitismem, zarytou konzervativností a autoritářstvím? Věděli jste, že ještě dávno předtím, než Rakousko pohltil Hitler (což většina antisemitských Rakušanů přijala s nadšením, mimochodem po druhé světové válce nedošlo v Rakousku k denacifikaci tak, jako v Německu, neboť Rakousko nebylo považováno v té válce za agresora, ale za oběť - asi chybně, není divu, že se tam nyní dostala k moci ultrapravicová vláda) Rakousko v roce 1934 (!) zákonem zakázalo vdaným ženám chodit do zaměstnání?

Paralely mezi tehdejší dobou a dneškem jsou alarmující. Ve studentčině doktorské práci mě v příloze velkého množství pozoruhodných dobových karikatur zaujala tato karikatura Hitlera z dobového  německého tisku.

Obrázek má titul: Bezvýsledná domovní prohlídka u Hitlera a podtitulek zní: "Je neuvěřitelné, s jak minimálními prostředky lze způsobit tak obrovské škody!"




Je alarmující, jak podobná je tato karikatura dnešním karikaturám Donalda Trumpa...



Jezdím tu a tam po vlastech českých a s hrůzou si povšímám, jak ke mně všude promlouvá děsivá historie. V Českém Krumlově v muzeu udělaném z fotoateliéru fotografa Seidla naleznete přístroj na prohlížení stereoskopických fotografií. K dispozici jsou stereoskopické fotografie z první světové války. Na jedné z nich, v dokonalém 3D, prochází rakouský voják před polem pobitých mrtvol - mrtvých lidí tam leží v neladu a neskladu asi stovka. Nesmyslné vraždění, k němuž došlo za první světové války, jsme nepřekonali, ani všechny krutosti, idiocii a sobectví od té doby. Nezpracovali jsme to a neupoučili jsme se.

Procházíte-li českými památkami, tolik z nich je jich poničených, zanedbaných, špatně zrestaurovaných. Čiší z nich hrůza z minulosti.

Vrátí se?

0
Vytisknout
10342

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2018