Pohled zvenčí na ČR...

Česko jako čínská laboratoř pro evropské plány

5. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Česká republika patří mezi evropské země, v nichž má Čína největší vliv na politické a ekonomické elity, média a občanskou společnost. Ukazuje to podrobná analýza The Global Public Policy Institute, nezávislého think tanku působícího v Berlíně (str. 14). je patrné, že Čína se strategicky a cílevědomě soustředí - v rámci projektu 16 +1 - na země střední a východní Evropy, v nichž evidentně nemusí lézt oknem, jelikož dveře jsou otevřené. Analýza, zveřejněná v únoru roku 2018, si velmi detailně všímá situace v České republice a de facto ukazuje, že malá středoevropská země slouží Číně jako dobrá laboratoř pro pilotování své taktiky s cílem představit čínský autoritářský systém řízeného kapitalismu jako životaschopnou konkurenci euoroatlantickému kulturnímu kódu, který stojí na nezadatelných lidských právech a svobodách.

Zpráva, která pracuje s detailními informacemi o aktivitách Číny v EU a jednotlivých evropských zemích, poukazuje na to, že čínská taktika je postavena na třech pilířích: aktivity v politické a ekonomické dimenzi, zejména ovlivňováním elit, ovlivňování médií a veřejného mínění a v neposlední řadě pronikání do akademické sféry. Tímto způsobem chce Čína dláždit tzv. hedvábnou stezku 21. století.


Podle analýzy hraje Česká republika v tomto obřím projektu roli jedné z projekčních laboratoří. Autoři si všímají, že zatímco do roku 2014 byla ČR velmi silným obhájcem hodnotového rámce lidských práv, vetknutých do ústav liberálně demokratických zemí, od nástupu Miloše Zemana do funkce prezidenta a zejména od nástupu nové vlády ČSSD v roce 2014 se tato role diametrálně mění. 

Lidská práva se stávají marginalizovaným tématem. 

Čínský prezident Si Ťin-pching požívá během své návštěvy Prahy v roce 2016 nejvyšších státních poct. Prezident Miloš Zeman jeho návštěvu využívá k tomu, aby sliboval novou éru čínsko - českých vztahů a údajné masivní investice Číny v ČR (dodnes nenaplněné a komplikované krachem konceptu CEFC). Zeman, jak připomíná analýza, se snaží tento akt prodávat jako důkaz postupující emancipace ČR na Bruselu.

Ministři vlády, kteří vyjádří svou podporu Tibetu setkáním s Dalajlámou v Praze, jsou ostře kritizováni prezidentem a nejvyšší představitelé posílají čínské vládě devótní dopis, kde se od tohoto činu distancují a degradují ho, čemuž předchází návštěva čínského velvyslance u zemana, všímá si analýza (str. 9 a dále). Podobná snaha omezovat jakékoliv snahy upozorňovat na porušování lidských práv v Číně se promítá i do snah Miloše Zemana eliminovat českého velvyslance v Pekingu kvůli jeho angažmá při podpisu neveřejného memoranda velvyslanců EU čínské vládě kvůli porušování lidských práv.

Analýza neopomíjí ani značně groteskní příběh společnosti CEFC a jejího zakladatele, stále ještě oficiálního Zemanova poradce Jie Ťien-minga, který je nezvěstný a jehož společnost znárodnila čínská vláda.

ČR je v této analýze, vypracované primárně pro potřeby německých politických a ekonomických zájmů a zdůrazňující nutnost dalšího, velmi detailního rozboru čínských aktivit na evropském území, vykreslována jako zdařilá pilotáž čínské strategie na dobývání Evropy. 

Kompletní text analýzy.


0
Vytisknout
9203

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018