Británie a USA dostaly případovou dokumentaci o jedné nervové látce, vyrobené v ruské laboratoři

6. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Mohlo by to pomoci se zjištěním, zda jed použitý v Salisbury byl vyroben v Rusku


Britské a americké úřady dostaly několik chemických analýz látky, o níž se předpokládá, že to byl novičok, vyrobený na uzavřené vojenské základně Šichany v Rusku, sdělil jeden ruský právník listu Guardian.

Boris Kuzněcov, který uprchl z Ruska r. 2007, řekl, že předal britským diplomatům policejní dokumentaci o vraždě ruského bankéře a jeho sekretářky v roce 1995. Ti byli zavražděni toxickou látkou, kterou vědci identifikovali jako produkt sovětského programu Foliant.



Některé z těchto dokumentů, které před časem zveřejnil ruský list Novaya gazeta, byly předány britským diplomatům v Lotyšsku letos v březnu. Kuzněcov uvedl, že také předal tyto dokumenty americkým úřadům.

Mezi těmito dokumenty, které prostudoval deník Guardian, jsou výsledky spektrografie hmoty a infračervené spektroskopie zmíněné jedovaté látky, která byla získána z telefonního sluchátka, které používali podnikatel Ivan Kivelidi a jeho sekretářka. Oba zemřeli v agónii.

Alastair Hay, environmentální toxikolog z University v Leeds, který vyšetřoval užití chemických zbraní proti iráckým Kurdům v městě Halabža r. 1988, konstatoval, že by tyto informace měly být velmi nápomocné.

Kuzněcov uvedl: "Kdyby látka, kterou syntetizoval Rink, a látka, která otrávila Skripala, byly totožné, znamenalo by to, že Skripal byl otráven s vědomím ruského státu."

Avšak laboratoře po celém Rusku vyráběly nejméně pět variant novičoku a časový rozdíl dvaceti let může znamenat, že jsou tyto informace pro případ Skripalů nepoužitelné.

Během policejního výslechu identifikoval Vladimir Uglev, vědec, který se účastnil chemického programu, jed použitý k usmrcení Kivelidiho jako jednu z nervových substancí vyráběných v jeho laboratoři v Šichany.

Leonid Rink, bývalý zaměstnanec této chemické laboratoře, přiznává v dokumentaci, kterou prostudoval Guardian, že naverboval jednoho vědce k tomu, aby vyrobil řadu nervových jedů a pak je ze své garáže prodával jedné organizované zločinecké skupině. Byl zatčen před Kivelidiho vraždou, ale tato nervová látka byla použita při Kivelidiho vraždě.

Ruský velvyslanec v Londýně popřel, že by Moskva kdy vyráběla nervovou látku zvanou novičok. Tato argumentace se zdá být především semantická. Rusko také tvrdí, že chemická formule novičoku je mezinárodně dobře známa a že chemickou látku ze Salisbury mohla syntetizovat jakákoliv země.

Avšak data o nervové látce vyráběné v Šichany se mohou odlišovat od vzorků novičoku vyrobenými v laboratořích mimo Rusko.

Uglev sdělil deníku Guardian, že by bylo pro vyšetřovatele obtížné určit zdroj nervového jedu bez chemického vzorku pocházejícího ze zdroje.

"Mají vzorek látky ze Salisbury, ale nemají žádná data o této látce v databázi, tak jak mohou určit, odkud ta látka pochází?" napsal.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8246

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2018