Deset milionů Číňanů je občany druhé kategorie

17. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Čínské úřady kvůli boji s těmi, kdo nesplácejí půjčky a spotřebitelské úvěry, používají metodu černých listin, které pak občanům brání v přístupu k řadě služeb, píše Olga Solovjevová.


Jestliže ruským dlužníkům mohou zabránit v odjezdu ze země, proti čínským se uplatňují mnohem přísnější opatření. Lidé na černých listinách nemohou nakupovat ani vnitrostátní železniční jízdenky nebo letenky, nemohou si vzít úvěr nebo zastávat veřejné funkce. Přitom seznamy neplatičů jsou dostupné i komerčním firmám. Dodnes se na černé listině ocitlo zhruba 10 milionů obyvatel Číny. A v Rusku počet potenciálních neplatičů dosahuje odhadem 7 milionů.

Ti kdo se objevili na seznamech neplatičů se již setkali s různými omezeními, když jim byl odmítnut prodej 9,36 milionů letenek a 3,67 milionu železničních jízdenek.

Banky jim odmítají vydávat kreditní karty a státní orgány neplatičům zmrazily vklady v celkové hodnotě 27,7 miliardy dolarů.

Čínský systém hodnocení spotřebitelů se velmi podobá systému hodnocení "sociální odpovědnosti" občanů, který je testován a zaveden by měl být v roce 2020. Hodnocení každého jednotlivého občana vychází z údajů o jeho nákupech, příjmech nebo kontaktech na sociálních sítích. Na základě toho vzniká digitální obraz občana a každý obdrží vlastní index využívaný při přiznávání práv nebo poskytování služeb.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10327

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2018