USA "neplánují pohraniční armádu v Sýrii"

19. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Mluvčí Američany vedené koalice proti IS, který před několika dny oznámil plány na vznik třicetitisícových pohraničních "bezpečnostních sil" v Sýrii, ve čtvrtek prohlásil, že neexistují plány na vybudování nové "armády" nebo konvenčních "pohraničníků".


V podobném prohlášení vydaném ve středu Pentagonem plukovník Ryan Dillon tvrdí, že USA budou pokračovat ve výcviku místních bezpečnostních sil v Sýrii. Dillon konstatoval, že USA vědí o "legitimních" obavách Turecka a budou dál "zcela transparentní" vůči spojenci v NATO, pokud jde o operace v Sýrii.

Dillon hovořil o založení pohraničních bezpečnostních sil složených ze Syrských demokratických sil (SDF), skupiny kontrolované kurdskými milicemi YPG, která je spojena s teroristickou skupinou PKK působící v Turecku.

Turecký prezident Erdogan oznámil, že turecké ozbrojené síly provedou ofenzívu v syrské oblasti Afrin, zatímco jednotky umístěné v okresech Reyhanli a Kirikhan jižní turecké provincie Hatay začaly ostřelovat kurdské cíle na syrském území. (Operaci se Erdogan ve středu nechal schválit Radou národní bezpečnosti - pozn. red.)

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ve středu řekl, že USA dluží Turecku vysvětlení a nemají v úmyslu budovat pohraniční síly; podle něj toto téma bylo "chybně vylíčeno".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8610

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2018