FBI vyšetřuje, zda ruský bankéř poskytl finance na Trumpovu kampaň prostřednictvím americké Asociace majitelů zbraní

19. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

FBI zjišťuje, zda ruský bankéř blízký Vladimíru Putinovi poskytl finance na předvolební kampaň Donalda Trumpa prostřednictvím NRA, americké Asociace majitelů zbraní. Finanční příspěvky ze zahraničí pro americké politické kampaně jsou protizákonné.



Americká Asociace majitelů zbraní (NRA) poskytla prezidentské kampani Donalda Trumpa 30 milionů dolarů. Média zkoumaji kontakty mezi NRA a Ruskem už delší dobu. V roce 2015 navštívila delegace z NRA Moskvu a jednala tam s vlivnými spojenci Vladimíra Putina.

Ve čtvrtek byl ruský bankéř jmenován jako Alexander Toršin. Je to náměstek guvernéra ruské ústřední banky a bývalý poslanec ruského parlamentu, který se pokusil v květnu 2016 zorganizovat schůzku mezi Trumpem a Putinem. V květnu 2016 také Toršin, Trump a Trump junior navštívili akce NRA v Luisville, kde Trump pronesl projev a NRA ho oficiálně podpořila jako prezidentského kandidáta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trumpův poradce v Bílém domě Sebastian Gorka uprchl před spravedlností v Maďarsku, kde je stíhán za trestné činy spojené se střelnými zbraněmi, uvádí maďarský server 444 a BuzzFeed News.

Gorka je bývalým přispěvatelem serveru Breitbart News, amerických Parlamentních listů, a působil jako Trumpův "poradce" v Bílém domě až do srpna 2017, kdy ho vyhodil nový šéf štábu, generál John Kelly. Gorka předtím pracoval na budapešťském ministerstvu obrany jako údajný odborník na terorismus. V Americe však četní experti zpochybnili jeho kvalifikaci pro boj proti terorismem i jeho práci v tomto oboru a poukázali na jeho silné vazby na ultrapravici v USA i na okrajové ultrapravicové organizace v Maďarsku. V britských médiích je Gorka v poslední době často interviewován jako "odborník" na Donalda Trumpa a jeho obhájce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2018