Stropnický: Pražské mosty jsou v havarijním stavu

18. 1. 2018

čas čtení 3 minuty
Matěj Stropnický na Facebooku:

Nechci šířit paniku, ale tohle je bohužel opravdu vážné: technický stav mostů v Praze je mnohem horší, než vedení města, natož obyvatelé, tuší.

Dnes nám na dopravním výboru jejich správce TSK na mou žádost předložil ze sedmistupňové škály ty, které jsou ve třech nejhorších kategoriích. Celkem jich je 130 (ze 700 mostů ve městě), z toho 23 v tom druhém nejhorším a 3 v tom úplně havarijním - ty poslední tři jsou už zavřené. Zřícená trojská lávka byla mezi 23 mosty ve stupni šest, kde je také například Libeňský most nebo most Palackého. V kategorii pět jsou ovšem všechny tyto mosty: Barrandovský, Jiráskův, Mánesův, Legií, Čechův nebo Hlávkův!

Neuvěřitelné je:



1/ že to nikdo z vedení města a snad ani odpovědný náměstek Dolínek neví (pokud ví, proč o tom neinformoval ostatní?), nebo o tom nikdy nebyla řeč, nebo tato řeč nikdy k ničemu nevedla (vyjma idiotského projektu zbourat Libeňák);

2/ že TSK, jak vyplynulo až dnes, protože jsem byl první (sic!), kdo se o to zajímal, nemá vůbec nachystané projekty na opravy těch mostů, např. u Palackého mostu v šestém stupni degradace nemá ještě ani průzkum;

3/ že na jednání výboru nepřišel ani náměstek Dolínek, ani zastupitelé TOP 09, kteří jsou jeho členy, ani piráti, kteří měli na zastupitelstvu plná ústa řečí. Asi je to zajímá jen, když se to vysílá do televize EDIT: byl jsem upozorněn, že tam byl nový zastupitel pirátů, tak omluva - mlčel, tak jsem si ho nevšiml;

...že totiž je to evidentně všem úplně šumák, protože hlavní je valit městskej okruh, Radlickou radiálu atd., opravy nezájem.

Tak já teda musím říct, že po tom, co jsem se dneska dozvěděl - a nerozumím technikáliím stavu mostů: vím jen to, co mi sdělili sami mostaři z TSK, musím začít okamžitě konat. Uložili jsme proto TSK:

1/ připravit soupis plánu oprav mostů ze schválených 1,3 miliardy na letošek;

2/ připravit soupis plánu oprav mostů z extra 170 mil, které žádají po zřícení lávky;

3/ připravit pro všechny tři kategorie špatného stavu přehled, v jaké fázi příprav projektů rekonstrukce TSK je;

...hned zítra budu zjišťovat, kdo je ten, kdo věděl a neinformoval / nenavrhl nápravu. Může to být tak, že neinformovala TSK vedení města. Ale také tak, že TSK informovala Dolínka a ten neinformoval vedení města. Každopádně se nedělo nic, ani ta příprava projektů není.

A je to zřejmě fakt nebezpečné. UFF.

* * *

Od zítra bude pro auta i tramvaje s ohledem na havarijní stav uzavřen Libeňský most.

Proč zrovna ten, proč ne Palackého most nebo Karlův? Podle TSK jsou na tom stejně. Obávám se, že se vrací tlak na jeho zbourání. Co dělal náměstek Dolínek a TSK ty skoro dva roky, když dosud nezadal přípravu té rekonstrukce? Výbor pro dopravu ho k tomu znovu vyzval před Vánoci a Dolínek na místě slíbil, že zadání opravy předloží vedení města první lednový týden. Nestalo se.

Zdá se mi, že Dolínek zmatkuje.

Nejde o to vytvářet paniku, ale o to, začít situaci vážně řešit. Svolal jsem proto na úterý mimořádné jednání výboru pro dopravu, kde chci požádat TSK, aby sama navrhla dopravně-bezpečnostní opatření, ale u všech těch mostů v kategorii šest, jejichž stav je stejně vážný. Zároveň připravím návrh navýšení financí na opravy o miliardu korun, které podmíníme odsouhlasením staveb, na něž budou peníze určeny.

0
Vytisknout
11566

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2018