(Skoro) stejné v Maďarsku jako v Česku:

Nenávist vůči neexistujícímu nepříteli otrávila politiku

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Můžete si myslet, že je Maďarsko daleká země. Malá a ležící uprostřed kontinentu, používá matoucí finno-ugrický jazyk, který se dokáže naučit jen málo lidí zvenku. Co má korupce v Maďarsku a maďarské konspirační teorie společného s námi? píše Nick Cohen.

Musíte si uvědomit, že vládnoucí strana Fidesz a její kápo Viktor Orbán, zpotvořují ústavu, volební systém, většinu sdělovacích prostředků, soudnictví i maďarské kulturní instituce. Služkou autokracie je korupce. Jestliže chtějí Maďaři zajít k lékaři nebo získat vládní kontrakt, musejí zaplatit. Budapešť už není evropským městem: je to Moskva na Dunaji.





Vzhledem k tomu, že každé normální voličstvo by ho vyhnalo z funkce, Orbán potřebuje nepřítele, aby strachem přiměl Maďary, aby pro něho 8. dubna hlasovali. Vytvořil si novou kombinaci nenávisti židů a zároveň muslimů.

Stát vede systematickou, všudypřítomnou a intenzivní kampaň propagandy, která líčí liberálního maďarsko-židovského filantropa George Sorose jako hrozbu maďarskému národu. Tento "kosmopolita bez kořenů" plánuje "každoročně přivádět do Evropy nejméně milion imigrantů", varuje Fidesz. Přestože nedokáže vysvětlit, jak by Soros mohl zaplavit Evropu muslimy.

Jenže Orbán nemusí nic vysvětlovat. Většina televizních stanich a většina tisku poslouchá vládu a její propagandisté proměnili okrajové nevládní organizace financované Sorosem v agenty nadpřirozeně mocného žida. Pokud Fidesz v neděli vyhraje ve volbách, zavede zákon, který učiní tyto nevládní organizace hrozbou bezpečnosti maďarského státu.

Můžete si myslet, že Maďarsko je vzdálená, nedůležitá země, avšak Steve Bannon si to nemyslí. Ten pochválil Orbána jako "nejvýznamnějšího člověka dnes na scéně". Orbán ukázal, jak rozhodnutí Angely Merkelové vpustit uprchlíky do Evropy se může stát vynikající příležitostí pro ultrapravici. A nejen v Maďarsku a v Polsku, jehož vláda napodobuje Orbánovu taktiku s psí oddaností.

Je známo, že v Británii zvítězili stoupenci brexitu v důsledku pomoci lživého tvrzení, že do EU právě vstupuje Turecko - a za pomoci lživých plakátů, ukazujících budoucí muslimskou invazi.

Evropská unie je v Británii terčem nenávisti pravice od posledních dní Margaret Thatcherové. Kam se ale britská pravice obrátí po odchodu Británie z EU? Podmínky rozvodu budou tak katastrofální, že bude britská pravice obviňovat EU zřejmě ještě desítky let. Ale pokud bude potřebovat nového nepřítele k motivaci své základny, stačí pohlédnout na Orbána nebo na Trumpa a hádat, kdo asi bude tím novým nepřítelem. Britská extremní levice často směšuje svůj odpor vůči "kapitalismu" s odporem vůči židům.

V Budapešti tvrdí extremní pravice, že se židi spikli a chtějí zničit Evropu tím, že přivedou vlnu muslimů. V Londýně argumentuje extremní levice, že se židi spikli, aby zničili předáka Labouristické strany falešnými obviněními z rasismu.

Maďarsko není tak vzdálenou zemí.

Kompletní článek v angličtině ZDE





0
Vytisknout
8752

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2018