Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí znamená, že vlády už mají Putina dost

27. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Pondělní vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa dokazuje, že vlády mnoha zemí už mají plné zuby hybridní války Vladimíra Putina. Je z toho vidět, kolik vedoucích politiků v kolika zemích a kolik výzvědných služeb po světě se Putinovi podařilo rozčílit, míní redakční komentář deníku Guardian.

Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa není jen vyjádřením solidarity s Británií po atenátu na Skripalovy v Salisbury, ale je to kolektivní akce proti destabilizačním snahám Vladimíra Putina.



Politikové si jsou vědomi, že Putinovi lidé se snaží destabilizovat volby v jejich zemích, útočí hackersky na jejich počítačové sítě a Putin opakovaně vetuje rezoluce OSN odsuzující používání chemických zbraní v Sýrii.

Ve Francii se stala terčem hackerských útoků prezidentská kampaň Emmanuela Macrona a v roce 2015 vyřadili ruští hackeři z provozu celou francouzskou televizní stanici, TV5Monde. V USA se snažila armáda ruských trollů narušit americké prezidentské volby v roce 2016. V Německu pronikli ruští hackeři do ministerstva zahraničí a zlikvidovali tam řadu počítačů.

V Polsku uvádí ministerstvo obrany, že ono samo a další instituce jsou terčem nebezpečných hackerských útoků každý týden. V Litvě nalezla vláda na svých počítačích ruské spyware. Estonsko bylo terčem třítýdenní vlny hackerských útoků už v roce 2007.

V tomto kontextu, dosud nejasný řetězec událostí v Salisbury - první užití chemických zbraní na evropské půdě od druhé světové války  se zřejmě stal okamžikem, kdy se Západ kolektivně rozhodl, že je načase varovat Rusko, že jeho "normální" destabilizační úsilí musí skončit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10260

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018