Případ novičok a ČR: Je v této věci Zeman velezrádce?

27. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Výkřik ruských úřadů v tom smyslu, že Rusko absolutně nemá nic společného s výrobou novičoku a že možná byl vyráběn v České republice, je s nejvyšší pravděpodobností součástí známé strategie ruských činitelů a ruských médií, totiž zatloukat a zatloukat, a hlavně, šířit co největší množství nejrůznějších "alternativních" pravd, aby v nastalém zmatku nebylo možno dopátrat se žádných faktů.

Přesto však mě hysterie některých českých pravicových politiků a novinářů, kteří reagují na Zemanův požadavek, aby BIS vyšetřila, jestli náhodou Československo novičok nevyrábělo, překvapuje - protože samozřejmě to vyloučeno není.

Historie této chemické látky je tak nejasná a zmatená, že nikdo vlastně neví, které země byly schopny ji vyrobit  a zda vůbec. V této věci je záhodno upozornit na rozsáhlou analýzu Channel 4 News zde:

která dokazuje, že vlastně jediným zdrojem pro údajnou existenci novičoku v Sovětském svazu v sedmdesátých a osmdesátých letech je jediný ruský emigrant, Vil Mirzajanov, který o novičoku poprvé psal v  roce 1991. Jenže Rusko naprosto popřelo, že by novičok byl za komunismu v Sovětském svazu vyráběn, je zřejmé, že zřejmě byl vyráběn v Uzbekistánu. Když tamější chemický provoz Američané uzavřeli, pravděpodobně získali o novičoku odtamtud informace. Mezinárodní úřad pro boj proti chemickým zbraním o novičoku nemá řádné informace, avšak britští chemičtí odborníci nevylučují, že novičok může existovat. Problematická je skutečnost, že existují různé chemické vzorce a některé z nich nemusejí být efektivní.

V Británii je známa dlouhá historie zabíjení emigrantů z postkomunistického Ruska  - bylo jich tam usmrceno nejméně 14. Britské úřady potvrdily, že bývalého ruského špiona Litviněnka poloniem usmrtili ruští agenti, jeden z nichž byl posléze Vladimírem Putinem dekorován a nyní zasedá jako poslanec ruského parlamentu. Z toho vyplývá, že je velmi pravděpodobné, že Skripalovi v Salisbury byli otráveni ruskými vládními agenty.

Není to však dokázáno - Británie ty důkazy nemá, alespoň je nezveřejnila, proto všichni opakují onu mantru, že Skripalovi byli otráveni "látkou podobného typu, jaká byla vyvinuta v Rusku".

Nynější vyhošťování ruských diplomatů - pardon - většinou špionů - z ruských velvyslanectví na Západě není motivováno ničím jiným, než politickou loajalitou. Stejně je tomu i v České republice. Ruští špioni jsou vyhošťováni na základě vysoce důvodného podezření, že útok na Skripalovy způsobil ruský stát. U soudu by však toto "podezření" neuspělo, nikdo by na jeho základě nebyl odsouzen. Proto jde jen o diplomatické a politické hrátky.

Chápu, že pokud se čeští politikové také pohybují v prostoru pouhých diplomatických hrátek, vyhoštění pár ruských špionů z Prahy má čistě symbolický význam: "My patříme k Západu a vyjadřujeme s ním solidaritu."

Miloš Zeman proslul nejrůznějšími neuvěřitelnými lžemi, pitomostmi a nespravedlnostmi, všeobecně šířeným rasismem a nenávistí, které mnoho Čechů dychtivě přijímá.

Nevím však, co by mohlo být špatného na zaúkolování BIS, aby zjistila, jestli se v komunistickém Československu novičok náhodou přece jen nevyráběl. Hystericky na to může reagovat jen ten, kdo nehodnotí výroky a činy jako fakta, ale jen na základě jejich symbolického významu.

1
Vytisknout
17146

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018